Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Mihai Fifor (ministrul Economiei): Un stat inteligent, care intervine strategic în economie

La începutul lui august am fost în județul Caraș-Severin - de atunci am mers săptămânal în alte judete din țară. La Caraș, când mulți se așteptau să vin cu vești proaste, am vorbit despre repornirea industriei metalurgice neferoase.
14. Mihai Viorel Fifor

Afirm cu responsabilitate că putem construi, cu capital 100% românesc, un combinat metalurgic pentru prelucrarea cuprului la Zlatna, iar acest lucru va scoate Moldomin Moldova Nouă din faliment. Cu inteligență, putem trece de la exportul de minereu la prelucrarea acestuia în țară – vremea în care ne mulțumeam cu puțin, în care doar exportam materii prime trebuie să înceteze și va înceta. Iar acesta este doar un singur exemplu de schimbare de abordare.

Chiar dacă unii vor să bagatelizeze această realizare, creșterea-record a economiei din primul trimestru al lui 2017 s-a bazat pe industrie. La cele 5,7 puncte procentuale, acest sector strategic a contribuit cu 1,6%. Mai mult, industria reprezintă astăzi 23.1% din PIB, adică un sfert din economia României. Nu cred că este Guvern și nu cred că este ministru al Economiei care să nu vadă că dezvoltarea României înseamnă, ca prioritate, susținerea eforturilor de industrializare. Un stat inteligent va interveni strategic în economie și va investi acolo unde vede potențial, chiar în ciuda analizelor pe termen scurt pe care le fac unii: consens cu privire la politica economica e greu de obtinut.

Ca ministru al economiei, cred că administrarea resurselor naturale și economice ale României trebuie să treacă într-o altă etapă. Ideea că statul este cel mai prost administrator și că privatizarea activelor statului este singura soluție și-a atins limitele. Sunt exemple cu sutele pe care le putem da, din țări cu un nivel de trai superior României sau din țări din regiune. Cel mai simplu este să ne uităm la acționariatul unor companii care fac afaceri profitabile în România. Patriotismul economic nu e doar o lozincă – el răspunde și exigențelor economice, și dorințelor românilor în pragul momentului simbolic reprezentat de Centenarul Marii Uniri. Patriotismul nu e nationalism: putem respecta si creste capitalul local – lucru de altfel cheie pentru dezvoltarea sustenabila a Romaniei, in timp ce il respectam si pe cel strain.

Administrarea resurselor României în avantajul cetatenilor, pentru dezvoltarea țării și pentru a-i susține în primul rând pe cei care au nevoie de un stat puternic și inteligent este una dintre țintele guvernării PSD. Avem nevoie de scoli reabilitate si de spitale noi, de drumuri bune, de aceea gandim instrumente precum Fondul Suveran. Da, putem dezvolta campioni naționali și regionali, nu trebuie sa ne temem de perfomanta, orice tara care a reusit ceva in plan mondial a avut si are campioni national si globali. Da, putem valorifica și intensifica industrializarea României – economia noastră este la 5 milioane de locuri de muncă, iar industria are potențialul să ne aducă următorul milion. Da, putem gestiona eficient resursele statului și companiile sale, cu un accent pe cele din domenii strategice. Recent de exemplu Guvernul a aprobat modul de functionare a Consiliului pentru Coordonarea Industriei Nationale de Aparare, care va sprijini Ministerul Economiei in asigurarea capacitatilor de productie necesare in industria de aparare.

Important, Constituirea Fondului Suveran ne va permite să dăm mai multă consistență planurilor noastre. Punerea împreună a instrumentelor de care dispune statul român va aduce mai multă coordonare și un rol mai important al statului în economie. Există destule mecanisme pe care un Guvern legitim le poate impune pentru a fi mai activ în economie și pentru a răspunde așteptărilor votanților. Trebuie doar să fie îndeplinite câteva condiții de bun simț: viziune corectă, putere de muncă și manageri care să fie calificați; este exact ceea ce voi impune în gestiunea Ministerului Economiei și a companiilor pe care le administrăm. Revenind la Fondul Suveran, indiferent de criticile unora, acest proiect a intrat în linie dreapta și va deveni realitate de anul viitor, urmand a fi intelept gestionat de Ministerul de Finante.

Pentru că scriam de resurse, o altă problemă căreia îi vom găsi rapid rezolvarea este cea a nivelului redevențelor pentru exploatarea resurselor naturale. Am discutat în Guvern un nou regim, care să pună capăt ambiguității din ultimii ani și care să le arate românilor că statul nu mai vinde ieftin și cumpără scump. Totodata, investitorii primesc predictibilitate si stabilitate, privind spre viitor. Sa nu uitam ca am fost aleși pentru a lua decizii și pentru a administra România cu hotărâre și curaj. Industrializare, activism economic, Fond suveran, valorificare inteligentă a resurselor și gestiune competentă a instrumentelor statului – toate acestea definesc noua perspectivă a unui stat care joacă un rol strategic în economie și care gândește în termenii patriotismului economic. Este responsabilitatea mea la Ministerul Economiei să creez încredere, susținere și rezultate în jurul acestui proiect-cheie.

 

Mihai Fifor (47 de ani), este ministru al Economiei, de la sfârșitul lunii iunie. El va fi speaker în cadrul Forbes CEE Forum, eveniment regional, unic în România, care va avea loc pe 25-26 septembrie 2017.

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii