FacebookTwitterLinkedIn

Mihai Bârsan, Vicepreședinte Marketing la URSUS Breweries

Forbes: Creșterea economică a României din acest an, anunțată de autoritățile române și de studiile UE, s-a reflectat în creșterea consumului în domeniul în care vă desfășurați activitatea?

Mihai Bârsan: Este vizibilă o creștere a consumului de bere în acest an față de aceeași perioadă a anului trecut, în linie cu creșterea generală a consumului.

În mare parte, putem atribui această creștere vremii călduroase din această vară. În același timp, observăm o orientare a consumatorilor spre segmentele de preț mediu și premium, în detrimentul segmentului economic. De asemenea, spre ambalajele mai scumpe (sticlă sau doză) în detrimentul PET-ului. În fond, este ceva de așteptat. Măsurile fiscale pozitive coroborate cu o creștere a veniturilor populației au permis multora să își permită o bere de o calitate mai bună.

Este, per total, o veste foarte bună, atât pentru berari, cât și pentru zecile de mii de agenți economici din industria și comerțul bunurilor de larg consum. După mulți ani de criză, această creștere aduce posibilitatea de a investi mai mult, cu predilecție în oameni și în inovație.

 CITEȘTE INTERVIUL CU RALUCA GRIGORIU (STUDIO MODERNA)

Forbes: Care sunt provocările dvs. din acest an în domeniul marketingului? Care ar fi elementele ce deosebesc marketingul din prezent față de marketingul din anii de criză (2009 – 2014)?

Mihai Bârsan: Aș începe cu o definiție de manual: rolul marketingului este să definească oferta companiei prin pârghii care țin de cei 4P (Produs, Preț, Promovare și Plasare în piață).

Ori importanța acestor pârghii și felul cum sunt activate depinde foarte mult de schimbările mentalității consumatorilor. Astfel, în perioada crizei accentul a fost pe componenta Preț. Raportat la bere, criza a reprezentat perioada în care o mare parte a consumatorilor s-au îndreptat către achiziții care ofereau cel mai bun preț per unitatea de produs.

Vedem în prezent cum acest segment scade simțitor. În schimb,  au succes inovațiile, execuțiile spectaculoase la punctul de vânzare și ofertele puternic diferențiate. Accentul s-a mutat de pe prețul mic pe valoarea adăugată. Peroni și Grolsch sunt doar două exemple de branduri care au înregistrat creșteri de două cifre în această perioadă, ajutate de imaginea lor puternic diferențiată, și de activări spectaculoase cum este „Casa di Peroni” din Mamaia și București.

 VEZI CE SPUNE MIHAELA LUNGU (MCDONALD’S)!

Forbes: Care credeți că sunt aptitudinile și calitățile unui om de marketing în România anului 2016?

Mihai Bârsan: Aptitudinea esențială a unui om de marketing este empatia, dorința de a înțelege resorturile interioare ale oamenilor, ce-i motivează în luarea deciziilor.

Empatia ajută la identificarea oportunităților și provocărilor din piață. Dacă aceasta este dublată de creativitate în găsirea de soluții la problemele identificate și triplată de energie, hotărâre și putere de convingere pentru a duce aceste soluții la bun sfârșit, avem un om de marketing redutabil, indiferent de perioadă.

Există însă și trenduri specifice anului 2016, și acestea se leagă de capacitatea de „navigare” a peisajului media tot mai complex, în continuă schimbare, în care aproape totul este digital (inclusiv televiziunea).

INTERVIUL CU CĂLIN CLEJ (PEPSICO)