FacebookTwitterLinkedIn

World Vision România, filiala locală a organizației non-guvernamentală prezente în 92 de țări, continuă să sprijine copiii din mediul rural chiar și pe timp de criză. Deși pandemia a afectat și ONG-urile, ele traversau situații complicate și înainte, fiind obișnuite cu un ritm de muncă alert.

Studiile World Bank arată că, în perioada următoare, numărul celor afectați de sărăcie va depăși o jumătate de miliard la nivel global. În România, înainte de declanșarea pandemiei, peste 30% din populația țării se confrunta cu această problemă iar 44% cu analfabetismul funcțional, țara având printre cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană, un procent de 16,7%.

„Cred că noi, cei din sectorul ONG-urilor, am demonstrat că putem să fim acolo unde este nevoie de noi, la timpul potrivit, punându-ne împreună eforturile, resursele și inteligența. Ne-am transformat din competitori pe piața resurselor, în parteneri care știu să lucreze foarte bine împreună și care au de învățat unii de la alții. Misiunea ONG-urilor este una extrem de importantă, valoroasă, însă pentru a putea fi atinsă este esențială finanțarea, iar aici va fi clar o provocare”, a declarat Mihaela Nabăr, CEO World Vision România.

Fiind parte a unei organizații internaționale, World Vision România a avut avantajul de a lucra cu experți și de a veni cu planuri rapide de răspuns, în contextul pandemiei. Aspectul cel mai important a fost să se asigure că activitatea lor nu va fi blocată, astfel ei s-au concentrat pe adaptarea la context a unor protocoale de intervenție rapidă. De la izbucnirea pandemiei, activitatea organizației nu s-a schimbat radical, deoarece au pus mereu accentul pe educația în mediul rural. ONG-ul a căutat rapid soluții de transfer al programelor în online și i-a ajutat foarte mult faptul că educația digitală este una dintre prioritățile Fundației de ceva vreme, fiind clar că pentru elevii de astăzi, competențele digitale sunt esențiale.

„În această perioadă am susținut ore online, meditații la examenele naționale online, Școala Altfel online, ore de dezvoltare personală și webinarii pentru profesori. Însă educația digitală a putut continua doar acolo unde copilul avea internet, tabletă sau un telefon pe care să lucreze. Dar o parte dintre copiii noștri nu aveau așa ceva și acolo a venit o altă provocare: am strâns donații și am reușit să ajutăm pe o bună parte dintre ei, însă mai sunt copii cu care n-am putut tine legătură decât prin intermediul telefonului,” a declarat CEO-ul World Vision.

„Digitalizarea forțată” care a avut loc peste noapte nu a afectat doar marile companii care nu erau obișnuite cu acest mod de lucru, dar și copii din mediul rural care nu aveau internet sau alte gadget-uri. Conform datelor din Raportul de bunăstare a copilului din mediul rural, realizat de Fundația World Vision România în 2018, 62% dintre gospodăriile de la sat aveau conexiune la internet, iar 58%, aveau computer sau laptop.

Fiind o organizație non-guvernamentală, World Vision România, depinde și de ajutorul finanțatorilor și a donatorilor. Aflându-ne însă într-o criză care ne-a afectat pe toți din punct de vedere financiar într-un fel sau altul, cum poate reuși un ONG în aceste vremuri să își continue munca? Mihaela Nabăr a declarat că ei au fost întotdeauna preocupați să nu fie dependenți de o singură sursă de finanțare. „Această abordare ne-a permis să avem un mix de finanțare și de donatori, împreună cu care răspundem nevoilor comunităților în care lucrăm. Evident că, pe cât de variați și diferiți sunt finanțatorii organizației, pe atât de înalte trebuie să fie și standardele de calitate în raportare, cerințele legate de transparență și impactul resurselor, flexibilitatea, agilitatea și capacitatea de a inova și reacționa.”

Odată ce au înțeles că și donatorii lor trec prin momente complicate, cei de la World Vision au încercat în această perioadă să se transforme în partenerii lor de discuție pentru planuri de termen lung.

„Totodată, pentru a compensa, cel puțin parțial, resursele pe care le-am pierdut din partea unor finanțatori, ne-am pus întrebarea cum să analizăm acțiunile noastre prin filtrul cheltuială versus investiție. Acest demers ne-a ajutat să renunțăm la acele activițăti care reprezentau doar costuri, fără a genera valoare pe termen mediu și lung. Cheia micilor succese în aceste analize, ajustări și reinventări din mers, au fost oamenii din echipă și modul în care fiecare dintre noi ne-am transformat în parte a soluției și a strategiei”, a declarat Mihaela Nabăr.

World Vision România are o experiență și expertiză vastă în implementarea de proiecte cu finanțare europeană și deși criza provocată de pandemie a luat prin surprindere întreg mapamondul, Mihaela Nabăr spune că riscul ca această finanțare să fie afectată pentru că nu este relevantă sau pentru că nu au găsit soluții viabile pentru implementarea activităților, este foarte puțin probabil. „Pentru a putea implementa aceste proiecte și pentru a le adapta la noul context, comunicăm în permanență cu autoritățile de management a programelor pe care le implementăm sau direct cu secția responsabilă de la Comisia Europeană.  Până în acest moment am găsit împreună soluții pentru a răspunde cât mai bine nevoilor actuale și restricțiilor impuse de context.”

Cu siguranță, în această perioadă, toate sectoarele vor fi nevoite să își modifice modul în care funcționează și să evolueze. CEO-ul World Vision România consideră că în cadrul organizațiile non-guvernamentale, nu se va schimba doar acest aspect ci și modul în care vor reuși devină parteneri cu sectorul public însă asta presupune schimbare din ambele părți.