FacebookTwitterLinkedIn

Mihaela Lungu, Marketing Director la McDonald’s România

Forbes: Creșterea economică a României din acest an, anunțată de autoritățile române și de studiile UE, s-a reflectat în creșterea consumului în domeniul în care vă desfășurați activitatea?

Mihaela Lungu: Consumul în România a crescut în ultimii doi-trei ani, în special după ce au fost luate măsuri de încurajare a acestuia.

Până acum, 2016 a fost un an foarte bun pentru noi – am atins un nou record în restaurantele McDonald’s, ajungând la peste 190.000 de clienți care trec zilnic pragul restaurantelor din întreaga țară, iar în luna iulie am reușit chiar să batem recordul de anul trecut6,5 milioane de clienți au ales restaurantele noastre.

Mai mult, ne continuăm planul de extindere, astfel încât până la finalul anului mai avem pe listă câteva deschideri de restaurante și plănuim să ajungem la 25 de cafenele McCafe la nivel național.

INTERVIU CU CĂLIN CLEJ (PEPSICO)

Forbes: Care sunt provocările dvs. din acest an în domeniul marketingului? Care ar fi elementele ce deosebesc marketingul din prezent față de marketingul din anii de criză (2009 – 2014)?

Mihaela Lungu: Astăzi, provocările sunt, într-adevăr, de alt tip față de anii de criză când totul era mult mai tactic și trebuia să răspunzi unor nevoi ale clienților mult mai pragmatice.

Azi vorbim despre o întreagă experiență pe care trebuie să o oferi clienților, care sunt mult mai atenți, mai pretențioși și mai diverși. Comunicarea trebuie declinată într-o experiență și o execuție impecabilă atunci când clienții interacționează cu brandul.

Provocarea noastră este aceeași dintotdeauna: să oferim clienților cea mai bună experiență și să fim relevanți pentru toate categoriile de clienți. Astăzi fiecare client este diferit, „consumă” altfel atât mesajele, cât și produsul.

Prin urmare, mesajele și produsele trebuie să fie relevante, să vină atunci când clienții au nevoie de ele și, de aceea, personalizăm fiecare propunere pe care o avem pentru ei.  Iar personalizarea este astăzi mai ușor de implementat datorită felului în care au evoluat canalele de comunicare – toate ajung să fie cumva într-o strânsă legătură, toate ajung să fie accesate 360 grade datorită evoluției digitalului.

În ceea ce ne privește, McDonald’s a investit dintotdeauna în idei inovatoare, care pot oferi experiențe unice clienților în restaurante. În acest sens, una dintre provocările din acest an a fost legată de remodelările restaurantelor, care nu se mai referă doar la un nou design care creează o atmosferă plăcută, ci merge mult mai departe și implică interacțiunea clienților cu brandul.

Iar aici mă întorc la digital –  fie că vorbim de iPad-urile din lobby, fie că ne referim la spațiile destinate copiilor, unde avem mese digitale sau perete digital, sau că vorbim de self ordering kiosks care dau posibilitatea clienților de a a-și personaliza comenzile mult mai ușor și într-un timp mult mai scurt, timpul este extrem de important pentru clienții noștri.

Nu în ultimul rând, o altă direcție foarte importantă pentru McDonald’s și pentru clienții noștri este relevanța locală.

Suntem singurul brand din piața QSR care inovează în această direcție încă din 2013, când am lansat pentru prima dată McMici – un produs care prin gustul original local și forma unică McDonald’s a reușit să fie pe măsura așteptărilor a sute de mii de români.

Am continuat apoi cu noi campanii ce au adus în atenția clienților noștri rețete locale pe Gustul Românilor– chifteluțele, papanașii, sandvișul de porc cu sos de hrean sunt doar câteva dintre rețetele de succes.

De asemenea, ingredientele, cele care fac fiecare produs de la McDonald’s să fie unic, se dezvoltă puternic în această zonă, astfel încât astăzi avem peste 30% ingrediente produse local de producători recunoscuți în industrie: Angst, Albalact, Râureni, Toneli, Titan, Eisberg.

 INTERVIU CU CLAUDIA FIREZ (TERAPIA)

Forbes: Care credeți că sunt aptitudinile și calitățile unui om de marketing în România anului 2016?

Mihaela Lungu: În primul rând, trebuie să fim curioși, să rămânem ancorați în realitatea consumatorilor, dar să ne păstrăm în același timp o doză bună de imaginație și îndrăzneală, combinate cu un simț al observației extrem de dezvoltat pentru a putea veni înaintea așteptărilor clienților.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne bazăm pe resursele pe care le avem, iar aici mă refer la partenerii noștri, agențiile de advertising, PR și digital care completează echipa.

INTERVIU CU ANDREEA MIHAI (CARREFOUR)