
Mihaela Feodorof, Executive Coach și Business Consultant și fondatoarea Grupului Yourway, a precizat, în cadrul unei noi ediții a evenimentului Forbes Power Breakfast, faptul că “angajatorii au trebuit să își manifeste grija atât la nivel individual, cât și din punct de vedere administrativ, iar pe primul loc a fost siguranța salariatului, modul în care el se simte într-o formulă nouă de activitate remote”.
În orice caz, consultantul de business susține că pandemia a ameliorat conflictele existente în cadrul unei companii sau le-a pus într-o altă paradigmă, ceea ce reprezintă de altfel unul dintre beneficiile crizei sanitare. Mai exact, buna relaționare atât între angajator și salariat, cât și între angajator și partenerii și furnizorii acestuia se resimte în profitabilitatea companiei. “Impactul este unul de creștere accelerată cu cel puțin 30 de procente”, mai spune Mihaela Feodorof și dă exemplu companii care și-au majorat cifra de afaceri de la 25 de milioane de euro la 40 de milioane de euro în doar un an. Cum? “O mare parte din acest exercițiu financiar profitabil a avut ca element de bază o altă poziționare a lor în relația cu clientul, între ei la nivelul echipei de leadership și la nivelul echipei. Toate aceste trei modalități în care ei s-au repoziționat a condus la o creștere a cifrei de afaceri și a profitabilității”, explică aceasta.
Însă, antreprenorii au totuși la îndemână câteva modalități pentru a diminua conflictele din cadrul afacerii lor. Pe lângă asumarea responsabilității, Mihaela Feodorof consideră că, în primul rând, ei trebuie să știe ce conflicte există în echipele pe care le conduc. Practic, liderii sunt obligați cumva să își dedice timp pentru a-și cunoaște oamenii și relațiile dintre ei. “Nouă ni se pare banal și o pierdere de timp, dar în agenda unui manager sau unui lider unde nu există timp de discuții cu oamenii, este o agendă care nu produce eficiență maximă. Este doar o agendă a unui pompier care stinge focul permanent, dar nu este o agenda a unui lider vizionar care construiește pe termen lung”, explică ea.
Așadar, fondatoarea Grupului Yourway este de părere că “în rolurile operaționale ar fi fair ca liderii să aibă măcar 30 la sută din timp alocat oamenilor și întâlnirilor cu ei și aceasta să nu fie pur operațională”. Pe de altă parte, dacă liderii mizează pe o relație autentică și bazată pe onestitate, atunci ei ar trebui să fie mai mult decât cei care operează cu competențele hard ale persoanei cu care lucrează. “Și aici depinde de fiecare câtă disponibilitate are. Atunci când selectăm o persoană care să conducă echipa indiferent de ce natură este, pe lângă competența hard, noi trebuie să avem în vedere o suită de competențe soft pe care dacă persoana nu le îndeplinește nu va produce performanță maximă, ci ar putea chiar să deterioreze performanța individuală”, atrage atenția Mihaela Feodorof, care consideră că ultimul an a eliminat foarte multe dintre relațiile care erau doar de suprafață sau care nu erau consistente. “Pentru că nimeni nu mai avea timp să întrețină ceva ce nu este realmente consistent”, afirmă ea. Astfel că, încrederea între proprietarii de afaceri, din perspectiva ei, a ajuns într-adevăr în parametrii de parteneriat.
“Pentru că înainte doar vorbeam ce frumos este să fii partener cu clientul tău și cum identifici nevoile, dar în spate de fapt era doar o acțiune comercială. De data asta a trebuit să ne uităm altfel pentru că nu mai era vorba de ce vindem și cui vindem, ci mai degrabă de cum supraviețuim acestei perioade, cum o traversăm împreună”, conchide Mihaela Feodorof.