FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea tranzacției este de 202 milioane de euro, la o evaluare de 4,5 ori a EBITDA (profitul operațional) Invitel din 2015, când a avut o cifră de afaceri de 150 de milioane de euro. Mid Europa a preluat acest grup, treptat, între septembrie 2009 și iulie 2010. La începutul preluării de către Mid, Invitel deținea pachetul majoritar al Euroweb România, companie specializată în furnizarea de servicii de telecom pentru mediul de business, pe care îl cumpărase în 2005, dar, pe parcurs, în mai 2010, toate operațiunile internaționale ale Invitel (din Bulgaria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Austria și România) au fost vândute către Turk Telekom, pentru 197 de milioane de euro. Euroweb România a avut anul trecut afaceri de 8,1 milioane de euro, cu 7% mai puțin decât în anul anterior.

Este de așteptat ca tranzacția Invitel – China CEE Fund să se finalizeze în primul trimestru al anului 2017, după ce autoritatea de concurență din Ungaria își va da acordul.

Grupul Invitel este al doilea cel mai mare furnizor de telecomunicații de telefonie fixă și servicii de internet în bandă largă din Ungaria, cu o bază de clienți de mai mult de 1 milion de case, deservind atât clienții rezidențiali, cât și corporate. Acesta mai oferă o varietate de servicii multimedia și de divertisment, este un furnizor IT, de data center și telecom pentru 6.000 de organizații de diverse dimensiuni medii, de la firme cu valoare medie până la instituții.

China CEE Investment Co-operation Fund a semnat tranzacția prin CEE Equity Partners, compania de investiții pentru Europa Centrală și de Est a chinezilor. China-CEE Fund are investiții în valoare de 435 de milioane de euro în nouă companii din regiune, aflate în Polonia, Cehia, Slovenia și Bulgaria, dar vizează investiții și în alte 14 țări, inclusiv România. Pentru o investiție, chinezii alocă între 20 și 70 de milioane de euro, fiind interesați să o dețină 5-8 ani.

Sub conducerea Mid Europa am consolidat poziția Invitel pe piața din Ungaria și suntem recunoscători pentru sprijinul lor. Așteptăm cu nerăbdare dezvoltarea în continuare a activității în proprietatea CEE Equity”, a comentat David Blunck, CEO-ul Invitel.

Mark Nelson-Smith, Chairman of Matel B.V. (Magyar Telecom B.V.), compania care administrează grupul maghiar, a spus că Invitel a realizat o redresare operațională impresionantă în ultimii ani, revenind la o creștere a EBITDA, începând cu anul 2015, după un deceniu de declin. „China CEE Fund și din CEE Equity Partners vor furniza companiei sprijinul și stabilitatea pentru a dezvolta afacerea în continuare”, a adăugat Nelson-Smith.

Tamas Szalai, director de investiții al CEE Equity Partners, a precizat că „focusul grupului Invitel pe dezvoltarea de fibre rezidențiale și pe soluții B2B IT-telecom este o strategie câștigătoare”.

Mid Europa a fost consiliată de Rothschild, pe partea financiară, și de Dechert, pe partea juridică, iar cumpărătorul de către CMS Cameron McKenna, PwC, A. D. Mica și Solon. White & Case, Dentons și Neocleous au informat cu privire la finanțarea tranzacției.