
Într-o lume în care capitalismul înflorește mai ceva ca cireșii japonezi în luna mai, devine tot mai dificil să ții pasul cu noile trenduri și să economisești, în același timp. Piața bogată, reducerile de sezon și toate noutățile privind stilul de viață sunt doar câțiva dintre factorii care îngreunează acest proces. Cu toate astea, trebuie să știi că a fi calculat nu este imposibil și că poți învăța să cheltuiești inteligent urmând câteva sfaturi simple.
Dacă simți că îți este tot mai greu să ții pasul cu moda, cu vacanțele și city break-urile pe care și le doresc și permit apropiații tăi, dacă simți că nevoia de a mânca sănătos și de a avea un stil de viață pe măsură nu te face decât să cheltuiești mai mult, dacă simți că monetizarea muncii tale nu face decât să acopere niște presiuni sociale, atunci acest articol ți se adresează integral.
Să ții pasul cu vremurile nu este ușor, mai ales într-o perioadă în care informația este atât de la îndemână. Deschizi revista preferată și îți dai seama că îți lipsesc cel puțin trei piese cheie din garderobă. Urmărești activitatea prietenilor pe o rețea socială și îți amintești că nu ai mai plecat într-o vacanță de câteva luni bune. Îți asculți online melodia preferată și ești bombardat de reclame care îți spun că ai nevoie de asta sau de cealaltă. Pe scurt, ești complet expus în fața unor factori care te îndeamnă să îți îmbunătățești calitatea vieții, fără să te învețe și cum ai putea obține o mărire de salariu.
Ajungi să te gândești că poate muncești prea puțin, că nu ești eficient, că nu meriți mai mult, că nu știi să cheltuiești. Și cu ultima parte ai putea avea dreptate. Din fericire, te poți reeduca în acest sens începând chiar acum, trebuie doar să urmezi niște sfaturi simple:
1. Renunță la cash
De câte ori mergi la magazin și plătești cu cash, se întâmplă să lași pe tejghea 10, 20, 50 de bani. Nu spunem că te-ai îmbogăți dacă ai alege să plătești cu cardul, dar dacă vei face un calcul îți vei da seama că ai reuși să economisești astfel câteva zeci de lei pe lună. În plus, nu vei mai auzi pe nimeni spunându-ți că nu are să îți dea rest și nu îți vor mai zdrăngăni puținele monede recuperate în portofel sau în poșetă.
2. Nu merge la cumpărături când ți-e foame
După o zi întreagă petrecută la birou nu îți dorești decât să mănânci ceva care să-ți bucure simțurile, dar trebuie să îți spunem că, dacă alegi să mergi la supermarket într-un astfel de moment, este posibil să pleci de acolo cu sacoșele pline de lucruri pe care fie nu vei avea timp să le consumi înainte să expire, fie nu le vei mai aprecia la fel de mult când le vei vedea în farfurie. Pentru a evita să cumperi compulsiv, încearcă să faci cumpărăturile în momente în care te simți liniștit și neînfometat. Pușculița în care strângi bani pentru vacanțe îți va mulțumi.
3. Profită de reduceri, dar nu le lăsa pe ele să profite de tine
În sezonul de reduceri, tentația de a cumpăra lucruri inutile este mai mare. Prețurile atrăgătoare, etichetele colorate și reclamele îmbietoare ne fac tuturor cu ochiul din vitrine care mai de care mai lustruite și mai luminate. Asta nu înseamnă că trebuie să te întorci acasă în fiecare zi a acestei perioade cu brațele pline de undițe, cuptoare cu microunde, rochii de seară cu două numere mici, “că poate slăbești”, munți de perechi de sandale, numai bune de pus în dressing peste ceilalți munți de sandale. Fă o listă cu lucruri de care ai nevoie și actualizeaz-o constant, astfel vei reuși faci față tentației de a achiziționa lucruri inutile doar pentru că au un preț mai avantajos decât de obicei.
4. Cumpără în rate sau folosește cardul de credit când ai nevoie
Dacă îți trebuie un laptop nou, dar investiția ți se pare prea mare, poți apela la cardul de credit sau poți cumpăra de la magazinele care permit achiziționarea produselor in rate. Desigur, nu te sfătuim sa procedezi la fel pentru orice mărunțiș, însă pentru electronice, pentru electrocasnice, pentru vacanțe exotice sau pentru cadouri costisitoare – aviz adepților, eșalonarea cheltuielilor în acest fel poate fi utilă.
5. Beneficiază de pe urma statutului tău, dacă este cazul
Uneori, o încadrare, socială sau nu, ne poate aduce anumite avantaje. De exemplu, dacă ești student, îți poți face un card de debit pentru studenți, pentru a beneficia de comisioane și de dobânzi mai mici. Dacă ești angajat, te poți interesa dacă firma pentru care lucrezi a încheiat parteneriate cu alte companii și dacă poți beneficia de reduceri de preț la achiziționarea de produse și servicii ale acestora, prin prisma colaborării. Pe scurt, informează-te cu privire la lucrurile de care poți beneficia și folosește-te de ele atunci când este cazul.
Sperăm că ți-au fost de folos sfaturile noastre și că le vei aplica cu succes. Spor la cumpărături inteligente!