FacebookTwitterLinkedIn

Gigantul american a anunțat săptămâna trecută  că a cumpărat cea mai mare rețea socială  profesională din lume, LinkedIn, pentru suma de 26,2 miliarde de dolari numerar și că rețeaua socială își va păstra în continuare brand-ul, cultura și independența.

Această tranzacție reprezintă cea mai mare achiziție făcută vreodată de Microsoft, cu mult peste cele 8,5 miliarde de dolari cheltuite pentru Skype în 2011 și 7,2 miliarde de dolari pentru divizia de telefoane mobile a Nokia în 2013.

Vezi cine sunt cei 8,5 milioane de utilizatori români de Facebook

Microsoft plătește 196 de dolari pe acțiune (cash, fără schimb de acțiuni), o valoare cu peste 50% mai mult decât prețul acțiunilor LinkedIn înainte de acest anunț. Prețul Microsoft oferă o validare importantă pentru perspectivele de creștere ale companiei, după ce prețurile acțiunilor au scăzut cu mai mult de 40% în februarie.

Această scădere s-a produs după ce LinkedIn a anunțat că estimează creșteri de 3,6 miliarde de dolari pentru întreg anul, sub nivelul estimat de analiști, de 3,9 miliarde de dolari. LinkedIn a anunțat tot atunci reducerea ritmului de creștere a veniturilor din vânzările de publicitate online la 20% în ultimul trimestru al anului trecut, față de 56% în urmă cu un an. Analiștii au susținut că reducerea ritmului de creștere înseamnă o evaluare prea optimistă pentru LinkedIn.

Microsoft a afirmat cu ocazia anunțului oficial că Jeff Weiner își va păstra poziția de director executiv la LinkedIn și îi va raporta directorului executiv Microsoft, Satya Nadella.

Citește și: Google revine în fruntea topului BrandZ al celor mai valoroase 100 de branduri la nivel mondial, cu o valoare de 229 miliarde de dolari

Fondat în 2002, LinkedIn s-a listat în anul 2011 și are 433 de milioane de membri în prezent. După ce Microsoft a plătit 7,6 miliarde de dolari pentru Nokia, într-o tranzacție pe care mulți au văzut-o ca pe o afacere fără perspective pe termen lung, Nadella a spus că Microsoft „va accelera creșterile LinkedIn” prin intermediul suitelor sale de birou Microsoft Office 365 și Dynamics.

Tranzacția a fost aprobată în unanimitate de către consiliile de administrație ale celor două  părți și urmează să fie finalizată în acest an, după ce va fi aprobată și de acționarii LinkedIn.

Miliardarul Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn și cel care deține controlul, a spus că sprijină această tranzacție.

Microsoft a declarat că se va împrumuta pentru a finanța tranzacția, chiar dacă stă pe o sumă uriașă de lichidități.