Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

Telecom |
|

Microsoft cumpără divizia de telefoane mobile a Nokia

nokia_microsoft.jpg
Microsoft face încă un anunț important la puţin timp  după retragerea șefului său, Steve Ballmer.

Microsoft va cumpăra divizia de telefoane mobile a Nokia și patentele pe care aceasta le deține cu 5, 44 miliarde de euro, printr-o tranzacție care va avea puternice influențe în industria telecom de o parte și de alta a oceanului.

Suma este considerabil mai mică decât cea cu care Microsoft cumpăra în 2011 Skype (8,5 miliarde de dolari). Microsoft spune că va prelua aproximativ 32.000 de angajaţi ai Nokia dintre care 4.700 din Finlanda, sediul companiei, şi 18.300 dintre cei implicați direct în fabricarea, asamblarea şi ambalarea telefoanelor în lume. Gama Lumia a adus vânzări de 7,4 milioane de unităţi în al doilea trimestru al 2013, dar Nokia a dezvoltat sub presiunea pieţei şi o gamă de telefoane android low cost, Asha.

În ultimii doi ani, Microsoft şi Nokia au colaborat într-un parteneriat  de succes, modelul de telefon mobil Lumia 1020 fiind unul dintre rezultatele acestuia. „Telefoanele create de Nokia şi Windows au avut cea mai spectaculoasă creştere de pe piaţa smartphone”, spune Steve Ballmer, actualul CEO al Microsoft, într-un e-mail trimis astăzi angajaţilor Microsoft. El descrie tranzacţia ca “un pas îndrăzneţ în viitor, avantajos atât pentru angajaţi, acţionari, cât şi pentru clienţii ambelor companii”.  Tranzacția vine la mai puţin de două săptămani după ce Microsoft a anunţat că CEO-ul său se va retrage.  

Tranzacția urmează să fie supusă aprobării organismelor de reglementare din Europa și Statele Unite și ar trebui finalizată la începutul anului următor.

În 2010, Stephen Elop, fost director în cadrul Microsoft, preluase conducerea executivă a Nokia, fapt ce deschisese calea speculaţiilor.  Acum, acelaşi director se întoarce la Microsoft ca vicepreşedinte al diviziei de telefoane mobile, fiind unul dintre favoriții pentru înlocuirea lui Steve Ballmer.

Nokia vinde telefoane mobile de 30 de ani şi  a fost multă vreme liderul pieței, dar a pierdut în ultimii ani supermația, ca urmare a eșecurilor în segmentul telefoanelor inteligente (smartphone), în fața Apple şi Samsung.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii