FacebookTwitterLinkedIn

Prin toate funcțiile și aplicațiile pe care le oferă, smartphone-ul semnifică pentru tineri: conexiune, social media, relaxare, amintiri, informare, organizare, aplicații, dar și „business time”.

Smartphone-ul înseamnă CONEXIUNE: conversații lungi, menținerea legăturii cu cei dragi

Prin intermediul funcției apeluri video, telefonul  a reușit să depășească barierele spațiale, devenind mai degrabă un instrument de conexiune, de legătură între utilizator și persoanele apropiate (familie, prieteni). Discuția devine mult mai personală și pare să o înlocuiască cu succes pe cea „face to face”.

Smartphone-ul înseamnă RELAXARE: muzică, youtube, jocuri, videoclipuri

Una dintre asocierile cele mai des făcute de către tineri este cea legată de smartphone ca instrument de relaxare în timpul liber sau în „timpul de așteptare, deplasarea cu mijloacele de transport în comun etc. Relaxarea este tradusă atât prin jocuri, cât și muzică – fie că este vorba de playlist-ul personal, fie că discutăm despre muzică/ videoclipuri de pe Youtube –  care fac ca așteptarea să fie mai plăcută și mai scurtă.

Smartphone-ul înseamnă AMINTIRI: imortalizarea momentelor importante, amintiri, poze, filmulețe

Cel mai utilizat instrument de imortalizare și stocare a momentelor importante din viață prin poze și videoclipuri. În ultima perioadă, tinerii au înlocuit aparatul de fotografiat/ cameră video cu smartphone-ul, întrucât rezoluția acestuia a devenit tot mai bună și, în plus, este mereu la îndemână.

Smartphone-ul înseamnă APLICAȚII: GPS, Hărți, Plăți facturi, Home bank, Lifestyle tips, Star Taxi/Clever Taxi

Ideea de smartphone este de asemenea asociată cu aplicațiile care, de altfel, îi creeză și o utilizare atât de complexă. Aplicațiile le facilitează accesul utilizatorilor la o plajă foarte mare de servicii –  cel mai des menționate fiind GPS-ul, serviciile bancare (internet banking), comandă taxi, plați online ale facturilor și tips-uri din domenii tot mai diverse: rețete culinare, modă, stil de viață etc.

Smartphone-ul înseamnă socializare: Facebook, WhatsApp, Linkedin, Messenger

Majoritatea tinerilor își petrec o bună parte din timp în mediul virtual și, din acest motiv, rețelele de socializare sunt principalele shortcut-uri de pe ecranul smartphone-ului. Facebook, Twitter, WhatsApp reprezintă cele mai des accesate linkuri, fiind percepute ca cele mai simple modalități de a rămâne la curent cu noutățile din viața cunoscuților/ prietenilor.