Cautare




, Staff

Servicii financiare |
|

MFP își finanțează datoriile cu banii românilor: Cei de peste 18 ani pot cumpăra titluri de stat în valoare de cel mult 100.000 de lei, cu dobândă de 5%, din 15 iunie până pe 6 iulie

Ministerul Finanțelor Publice a lansat prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur - ediția Centenar, cu valoare de 1 leu, dobândă de 5% și scadență la cinci ani, destinate exclusiv populației.
bani_bancnote_lei.jpg

Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile.

Valoarea minimă a unei subscrieri, 1 leu, reprezintă prețul de emisiune al unui titlu de stat, subscrierea de fracțiuni ale unui titlu de stat nefiind acceptată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate: în perioada 15 iunie – 6 iulie de la unitățile operative ale Trezoreriei Statului unde au domiciliul fiscal; în perioada 15 iunie – 5 iulie prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 15 iunie – 4 iulie din mediul rural.

Data emisunii este 9 iulie 2018, iar data scadenței este 9 iulie 2023, iar data de plată a valorii nominale este 10 iulie 2023 .

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune: 9 iulie 2019, 9 iulie 2020, 9 iulie 2021, 9 iulie 2022 și 9 iulie 2023.

„Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși plafonul valoric de 100.000 lei, pentru subscrierile realizate intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului și respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română S.A.”, au precizat reprezentanții Finanțelor.

De asemenea, titlurile de stat sunt în forma dematerializată, prin înscrieri în cont, nu pot fi răscumpărate înainte de scadență, sunt netransferabile și nu se tranzacționează.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori.

„Emisiunea de titluri de stat Centenar pune în prim plan investitorul român și îi asigură o dobândă neimpozabilă mai bună decât cele oferite la depozitele bancare. Statul garantează 100% sumele depuse, dobânzile aferente și este corect să plătească pentru titlurile de stat destinate populației la fel cum plătește și pentru cele destinate pieței financiare”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

Dobânzile pentru depozite sunt în prezent, în medie, urșor peste 1%, pentru cele în lei lei, și de aproximativ 0,5% pentru cele în valută.

Fondurile obținute de Minsiterul Finanțelor Publice în calitate de emitent ca urmare a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice”, se menționează în Prospectul de emisiune.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite în funcție de evaluarea interesului pentru aceasta prima emisiune, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei, au subliniat reprezentanții MFP.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii