Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

Mesajul cabliștilor: următoarea provocare în industria de comunicații este 5G

Adrian Neagu, președintele Asociației de Comunicații Electronice (AceR), a deschis Convenția de Comunicații Electronice la 29 noiembrie, la hotel Marriot, spunând că televizorul a fost alb-negru, color, parțial color, mono, stereo, HD, Full HD, 4K, România fiind în 2012 a treia țară din Europa care lansa 4G. Următoarea provocare este 5G, în 2020.
Adrian Neagu

foto credit: Media Expres

“Salutul convenției este «give me five», a spus Adrian Neagu (foto). A mai trecut un an, este singurul eveniment în care ne putem regrupa în această formulă. În 2018, Centenarul Unirii, noi rămânem sper uniți, față de anul trecut a crescut numărul de membri. Purtăm negocieri permanente cu toți furnizorii pentru optimizarea costurilor”. Neagu a amintit noii parteneri: Discovery, SES, Teleste, MX1 etc. Cel mai nou partener al ACeR este Antena Group.

Maria Manuela Catrina, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor, felicitat organizatorii pentru că reușesc să păstreze un eveniment care reunește oamenii din comunicațiile viitorului. Ministerul Comunicațiilor și ANCOM au lansat consultarea publică pentru strategia 5G, a mai spus oficialul și a invitat participanții să vină cu observații și corecții în procesul de consultare: “Alături de industria de IT ne ajutați să visăm. Unul din avantajele competitive ale României este că avem programatori vorbitori de limba engleză care au învățat privind la TV filme subtitrare și care au învățat să viseze”.

Dinu Socotar, deputat la Comisia pentru Tehnologia Informațiilor, a spus că este alături de foștii colegi (el însuși fiind cablist în trecut) și că industria se consolidează dar micii operatori trebuie să-și găsească locul în noul peisaj al serviciilor de comunicații. „CNA a dezavantajat micii operatori de cablu prin birocrația foarte mare pentru reînnoirea avizelor de retransmisie, a impus cheltuieli mari pentru micii operatori pentru ordonarea programelor în grilă. Aceste lucruri nu trebuie să se mai repete!”, a mai spus Socotar.

Cristina Tănase, director direcția Control și Digitalizare la CNA, a spus, în deschidera Convenției, că AceR formează o asociație cu membri care rezistă în mediul concurențial, CNA a acordat peste 8.000 de avize de transmisie, acum mai sunt 700 de avize. „Cadrul juridic se impune a fi actualizat într-adevăr, avem nevoie de consultarea și propunerile industriei. Din 20 decembrie CNA va avea o nouă formulă, astăzi a venit la Conveție colegul inspector Nicolae Bălașa, noul membru al CNA, care cunoaște foarte bine problemele cu care vă confruntați”, a mai spus Tănase.

Eduar Lovin, vicepreședinte ANCOM, a spus că evenimentul a devenit o tradiție, considerând că reprezentarea asociativă a actorilor din comunicațiile electronice este benefic pentru afaceri și pentru utilizatorii finali. “Generațiile tinere sunt conectate la servicii moderne de comunicații și tendința de piață este de stagnare și declin a serviciilor tradiționale, voce și sms, în favoarea serviciilor moderne din zona aplicațiilor online. Furnizorii sperăm că am sprijinit dezvoltarea rețelelor, am adoptat decizia cu tarifele maximale de acces pe proprietatea publică. În multe dintre situații tarifele vor fi zero în multe situații, fapt care va duce la reducerea costurilor de administrare și extindere, încurajăm cu adevărat investițiile pentru dezvoltarea comunicațiilor în bandă largă”.

Oficalul ANCOM a mai spus că urmează o nouă rundă de discuții în litigiile pe care operatorii de cablu din toată țara le-au deschis cu furnizorii de electricitate, s-a întârziat foarte mult, dar aceștia au depus documentele de răspuns foarte târziu. “În prima parte a anului viitor vom ajunge la concluzii care vor fi folosite ca bază pentru tarifarea accesului la stâlpi. Va fi un început important în relaționarea cu ANRE, ANCOM, industria de comunicațiilor pentru accesul la stâlpi”.

Liviu Popa, senator, președintele comisiei pentru educație de cultură, a spus printre altele că avem zone cu internet 4G, dar nu există curent electric. Folosim foarte puțin tehnologia în actul de predare, sunt multe lucruri care nu ajung în sala de clasă pentru că nu au tehnologie, aparatură sau pregătire” și a invitat industria să contribuie la învățământul modern. De asemenea, Popa a invitat cabliștii să apeleze la parlamentarii din toate partidele pentru susținerea legislației favorabile dezvoltării.

Înființată în 2014, ACeR (Asociația pentru Comunicații Electronice din România) este o asociație de profil din industrie care își reprezintă membrii în raport cu partenerii de business precum și cu toate autoritățile relevante, potrivit site-ului organizației. ACeR este un liant între operatorii care activează în domeniul comunicațiilor electronice (cablu, internet, telefonie, IPTV, satelit), societățile care dețin licențe audiovizuale de radio și televiziune din România, producătorii de echipamente și soluții tehnice pentru industria de telecomunicații și organismele si autoritățile naționale, instituțiile statului, organizații sau asociații profesionale din industria comunicațiilor.

Cu peste 65 de membri în doar câțiva ani de activitate, ACeR este singura organizație profesională din România care integrează majoritatea jucătorilor pieței de telecomunicații locale: Cei mai mari furnizori internaționali de conținut TV (Discovery Networks, Sony Pictures, NBC Universal, Arcadia TV etc.); Cele mai importante televiziuni naționale și locale (Antena Group); Cele mai noi platforme de OTT internaționale (Ownzones); Producători de echipamente și soluții tehnice (Teleste, Celesta, Canad Systems, Perfect Broadcast); Furnizori de servicii de infrastructură (Prime Telecom); Operatori și distribuitori de servicii de telecomunicații prin satelit (SES Astra).

Prioritatea A.C.e.R. este să reprezinte interesele membrilor săi, să le faciliteze obținerea de condiții comerciale cât mai avantajoase și să le ofere sprijinul juridic de care au nevoie pentru a-și dezvolta afacerile.

Mihai Pavelescu este editor Media Expres

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii