Cautare
, Contributor

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

Lifestyle |
|

Menajeria porțelanurilor fine

Gesturi frivole care aduc aminte de alte vremuri sau bijuterii contemporane cu tușă paseistă, porțelanurile pe care le-am descoperit de-a lungul vremii în atelierul surorilor Ana și Irina Wagner au o cochetărie inepuizabilă și un  je ne sais quoi delicios privirii.
 aboneaza-te
_8509185-reflex

Menționat prima dată în timpul dinastiei Shang (1600-1046 î.Hr.), porțelanul a fost și va rămâne unul dintre cele mai sofisticate materiale făurite de om pentru confortul ritualurilor lui. Plămădit cu atenție, manual, bucată cu bucată, porțelanul se transformă din materie în obiect. O ceașcă devine obicei de ceai, o bijuterie devine o declarație, un ceainic împachetează înăuntrul lui o serie de ritualuri mic-burgheze.

Din redacție până în atelierul cu aer interbelic din Cotroceni al surorilor Wagner, am făcut aproape 10 minute. Pe jos, la pas, într-un noiembrie care seamănă mai degrabă cu un sfârșit de august. Iată-mă-s: strada Dr. Gheorghe Marinescu numărul 4.

Din poveste în atelier

Sus, pe scările din dreapta ale clădirii sunt atelierul și magazinul. Înăuntru domnește liniștea și delicatețea. Pe rafturi, bijuterii prețioase și colecții „art de la table”, din porțelan pictat manual, stau în așteptarea viitorului cumpărător. Toate piesele sunt rezultatul pensulei fine de miniaturist a Anei Wagner, care lucrează alături de artiștii colaboratori ai atelierului, şi a Irinei Wagner, cea care se ocupă de managementul acestei afaceri de familie.

Ne așezăm după ce întârzii cu privirea asupra fiecărei colecții în parte, iar în timp ce pregătește cafeaua, Irina mă întreabă dacă știu de existența cursurilor de pictură pe porțelan pe care le organizează aici. Bineînțeles că știu! Cursuri pentru părinți, copii, bunici, tineri și pentru oricine își dorește să învețe să picteze porțelanul. Porțelanurile pictate de cursanți sunt introduse în procesul tehnologic de fixare a culorilor prin arderea în cuptorul special (850 grade C), iar după aceea, obiectele pot fi păstrate de cei care le-au pictat. Periodic, cursanții au ocazia ca, în paralel cu pictura pe porțelan, să participe și la dezbateri despre istoria artelor, astrologie sau psihologie, precedate de prelegeri susținute de specialiști în domeniu.

În 2006, Ana și Irina articulau primul magazin, pe bulevardul Carol. Ideea a venit natural, atunci când, în 2005, Ana a avut o expoziție în care a abordat ceramica într-o manieră elevată, ieșind din zona decorării și desenând o colecție de ceainice cu poveste.

S-au vândut toate la vernisaj. „Aveam în noi o energie pe care voiam să o transformăm într-un business. Aveam mulți prieteni artiști care aduceau tablouri și astfel am creat un soi de galerie-butic, un concept store, dacă vrei. Așa am început, pe vremea când piața de artă nu era reglementată, când artiștii se străduiau mult pentru a reuși să-și vândă viziunea. Acesta a fost începutul Wagner. La scurt timp a venit criza din 2008, care ne-a lovit, dar abia atunci am înțeles că trebuie să ridicăm foarte mult calitatea obiectelor, a tehnicilor și să ne repoziționăm ca manufacturieri de lux. Ceea ce am făcut.”

Din atelier în magazinul on-line

Suntem obișnuiți să luăm, să aruncăm. Era consumeristă ne-a învățat să nu mai păstrăm, să nu mai reparăm, să nu mai iubim lucrurile care ne înconjoară. Ajung cu Irina la aceeași concluzie nostalgică, în vreme ce îmi mărturisește că, în ciuda tuturor provocărilor, au preferat să țină meșteșugul acesta viu.

„Iar acum a venit era digitalizării, când semnalele care au venit din social media ne-au pus problema unui spațiu în on-line.” Magazinul on-line și-a început construcția anul trecut, și a durat aproape doi ani până să capete forma pe care o are astăzi. Din septembrie este funcțional, iar în octombrie a fost inaugurat oficial, în cadrul unui eveniment de lansare pe care Irina și Ana l-au pus la cale cu multă migală. 

Magazinul on-line este unul personalizat cu grafica Anei, cu nuanțele folosite de ea. Îi cer Irinei să „intrăm” în culise și, fără să-mi spună nimic, mergem în atelierul Anei, unde stau înșirate la uscat elemente componente pentru bijuterii în proces de compunere, prototipuri, aur lichid care așteaptă să fie pictat, tablouri, cărți, piese de veselă, încercări. Un spațiu de joacă în care formele și culorile capătă formă. „Aurul este pictat manual, aici este mașina care face decalcomaniile (n. red. – «transpunere a unor imagini colorate pe porțelan»), apoi se bagă la cuptor”, îmi explică Irina, conducându-mă prin minunatul labirint artistic. Mitica, pisica atelierului, o elegantă și o diafană, își ridică încet capul când trecem pe lângă ea.

Locul acesta are o energie foarte frumoasă și mă gândesc cât de greu e să transmiți emoția asta într-un magazin digital. Cu toate acestea, Ana și Irina au reușit. Sunt curioasă ce aleg cel mai des clienții casei Wagner, on-line sau nu. „Cel mai cumpărat obiect este cana. E cea mai folosită în orice ritual de ceai sau de cafea, are o poveste și e cel mai puțin intimă. Un inel sau o pereche de cercei vor avea o cu totul altă destinație. Cât privește colecțiile, aici e o cu totul altă poveste. Păstrăm încă colecții de demult, cum e cea cu căsuțele – Pour Ma Petite – care este, după atâția ani, cea mai cerută. S-a născut odată cu invitația la botezul fiicei mele, Maria Clara”, mărturisește Irina. Mai există colecții care au rămas preferatele clienților – cum e cazul colecției Cat Portraits, din 2007. Îmi îndrept privirea în stânga, unde stă așezată o colecţie cu plante fantastice, alge marine şi rodii din aur pictate. Cât de frumos poate fi să te înconjori cu astfel de obiecte!

Fiecare colecție Wagner are o poveste în spate care hrănește viața tuturor obiectelor care se subscriu de-a lungul timpului. Iar de luna trecută, poveștile acestea au și „casă” digitală, pe www.wagnerarteshop.com. Și sper, la unison cu Ana și Irina, ca spațiul lor virtual să fie descoperit de cât mai mulți nostalgici cu tabieturi fine.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii