Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Membru al Băncii Naționale Cehe: Băncile cehe nu vor fi afectate direct de Grexit

Băncile cehe nu vor fi afectate în mod direct în cazul în care Grecia va fi nevoită să părăsească zona euro pentru că situația capitalului este echilibrată, potrivit unui membru al Băncii Naționale Cehe citat de Reuters.
Grexit

Într-un articol din cotidianul economic ceh Hospodarske Noviny, Lubomir Lizal a apreciat sectorul financiar din Cehia foarte elastic, iar în opinia sa prăbușirea economiei guvernului de la Atena nu ar avea niciun impact asupra acestui segment.

Cehia, desi este stat membru al Uniuniii Europene, nu face parte din zona euro, iar principalele bănci care activează pe piața cehă sunt subsidiarele băncilor : Erste Bank, Societe Generale și Grupul KBC Bank.

Pentru a evita falimentul și eventuala ieșire din zona euro, guvernul de stânga al Greciei, condus de Alexis Tsipras, a trimis creditorilor internaționali un pachet de reforme economice joi. „Grecia și creditorii săi vor găsi soluții pentru a evita Grexitul, acest lucru fiind de interesul ambelor părți”, a mai scris Lubomir Lizal.

Riscul ca Grecia să părăsească – sau să fie obligată să părăsească – zona euro a crescut în urma referendumului de duminică, când potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 94,73 la sută din voturi, 61,28% dintre alegătorii greci au respins măsurile de austeritate propuse de creditorii internaționali, iar 38,72% au fost pro.

Dacă Grecia va părăsi zona euro, analiștii sunt de părere că, pe termen scurt, ar însemna devalorizarea noii monede, inflație, dar și o creștere importantă a șomajului.

Grecii vor vedea o scădere de 40% în puterea de cumpărare dacă vor înlocui moneda euro cu cea de odinioară, potrivit analiștilor Bloomberg.
„Inițial, va fi o lichidare masivă, ceva în jurul a 30-40% depreciere în raport cu dolarul”, a spus Neil Jones, director de vânzări al Miuho Bank din Londra.

Guvernul de la Atena are de achitat o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii