Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Membrii CFA România estimează o ușoară depreciere a leului în fața euro, la 4,7046 lei pentru un euro, la finele anului

Aproximativ 90% dintre membrii CFA România care au răspuns pentru Indicatorul de Încredere Macroeconomică din mai anticipează o depreciere a leului, față euro, în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală: valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046 lei, o creștere de 0,85%, față de nivelul de astăzi, iar pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603 lei, cu 2%, peste nivelul actual.
bani_money_taxe_impozit (4)

În plus, rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2019/mai 2018) a înregistrat o valoare medie prognozată de 4,58%.

Rata anuală a inflației  fost de 5,4% în mai, potrivit Institutului Național de Statistică.

„Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă (față de valorile actuale) la leu, atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, și respectiv 87,5% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rată medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative”, au subliniat reprezentanții CFA România.

Începând cu luna mai 2018, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări.

Prima se referă la cum consideră participanții la sondaj evoluția primei de risc de țară a României în următoarele 12 luni, precum și valoarea anticipată pentru un orizont de 12 luni pentru prima de risc de țară a României, prima de risc măsurată prin valoarea CDS în dolari pentru scadență de 5 ani. În cadrul acestui exercițiu, peste 87% dintre participanți anticipează o majorare a primei de risc de țară, iar valoarea medie anticipată a acesteia este de 112 puncte procentuale  de bază (creștere de aproximativ 20 de puncte procentuale de bază, față de valoarea actuală).

În luna mai 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară cu 8 puncte până la valoarea de 41,5 puncte. Față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 25,1 puncte. Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a scăzut față de luna anterioatra cu 9,5 puncte, până la valoarea de 56,9 puncte. Față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul condițiilor curente a scăzut cu 27 de puncte.

Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 7,2 puncte până la valoarea de 33,8 puncte. Față de aceeași luna a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 24,1 puncte.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipatiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoza privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii; anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rată inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

CFA România are peste 220 de membri, majoritatea deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu. Ei lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii care activează în diverse sectoare economice etc.

Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregătește și testează candidații în domeniul eticii și standardelor profesionale, analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investiții. În prezent, în lume există peste 150.000 de deținători ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 148 de societăți membre ale CFA Institute.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii