FacebookTwitterLinkedIn

MedLife, cel mai mare operator privat de servicii medicale din țară, va vinde pe Bursa de Valori din București un pachet de 44% de acțiuni, dintre care 36,25% sunt cele deținute în prezent de fondul de investiții V4C (V4C Eastern Europe Holding V Limited) și 7,75% de fondul de investiții IFC (International Finance Corporation), membru al Grupului Băncii Mondiale. Ca urmare a listării, familia Marcu, fondatorii companiei, va continua să dețină 51% din capitalul MedLife, iar IFC va deține cel puțin 5%.

Prin intermediul acestei Oferte (n.r. – Oferta Publică Inițială de acțiuni, IPO), investitorii vor avea acces la o oportunitate unică de a investi în liderul pieței private de sănătate din România și unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est, pentru a obține expunerea la piața cu cea mai mare rată de creștere a serviciilor medicale private în ECE și să facă parte dintr-o călătorie uimitoare, care a început acum 20 de ani și este departe de a fi finalizată”, a declarat Mihail Marcu, președintele Consiliului de Administrație al MedLife.

Anul trecut, vanzările grupului au fost de 391 de milioane de lei (88 de milioane de euro), cu un profit brut de 55,7 milioane de lei (12,5 milioane de euro). Vânzările în primele nouă luni din acest an au însumat 361,5 milioane de lei (80,8 milioane de euro), cu un profit brut de 38,9 milioane de lei (8,7 milioane de euro).

IPO-ul va consta într-un număr de până la 8.840.480 de acțiuni, urmând să fie realizat până la finele acestui an, dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară din România aprobă prospectul.

„MedLife intenționează să solicite admiterea la tranzacționare a acțiunilor sale pe piața spot reglementată a Bursei de Valori București după aprobarea Prospectului și după închiderea Ofertei. Este așteptat ca Oferta să fie finalizată până la sfârșitul anului 2016, sub rezerva unor condiții de piață și cu aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România”, se menționează într-un anunț al grupului.

MedLife nu va ridica capital nou din IPO și nu va primi nicio parte din  veniturile obținute astfel. Oferta va fi adresată investitorilor instituționali și de retail din România și, printr-un plasament privat, celor instituționali internaționali calificați din afara Statelor Unite.

De listare se ocupă Raiffeisen Bank (Lead Global Coordinator și Lead Joint Bookrunner) și WOOD & Company Financial Services (Co-Global Coordinator și Joint Bookrunner).

MedLife a fost fondată acum mai bine de 20 de ani de către Mihaela Marcu Cristescu, mama lui Mihail Marcu. Compania a început să se extindă începând cu 2009, iar de-atunci a deschis sau a achiziționat 83 de unități medicale. La data de 30 septembrie 2016, grupul Medlife opera 36 de clinici, 8 spitale, generaliste și specializate, 24 de laboratoare, cu mai mult de 143 de puncte de colectare de analize medicale, 9 farmacii, 8 cabinete de stomatologie și servea peste jumătate de milion de clienți cu Pachete de Prevenție în Sănătate în România. De asemenea, grupul avea o echipă de aproximativ 1.900 de medici și de 1.000 de asistente medicale.