Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

MedLife: Imunitatea populației din România pentru coronavirus, sub 2%

Nivelul de imunizare a populației din România, dobândit natural pentru Covid-19, este unul foarte mic, situându-se sub 2%, potrivit celui mai recent studiu întocmit de către Medlife, pe un eșantion de 1005 persoane, cadre medicale și personal auxiliar din 15 orașe în care compania operează clinici și spitale.
coronavirus covid romania

Rezultatele finale ale studiului MedLife reflectă că din cei 1005 de subiecți testați, au fost identificate pozitiv prin RT PCR 4 persoane, infirmieri și asistenți medicali din București și Arad. Cele patru persoane detectate pozitiv prin RT PCR au fost confirmate și prin testele serologice. Totodată, au fost detectați anticorpii IgG la alte 1,6% persoane din totalul de subiecți testați.

În plus, operatorul de servicii medicale anunță intenția de a extinde studiul în discuție în Suceava, considerat cel mai mare focar de infecție de la noi din țară. Studiul urmează a fi efectuat în regim gratuit, cu resurse umane și operaționale proprii.

Extinderea eșantionului ne ajută să întărim concluziile acestui studiu. Rezultatele ne arată că nivelul de imunizare naturală a populației este foarte mic, sub 2%. Prin urmare, până la apariția unui vaccin, este imperios necesar ca populația să păstreze măsurile de distanțare și să respecte întocmai nu numai legislația la zi, dar și toate recomandările autorităților și specialiștilor. De asemenea, faptul că numărul de persoane infectate a rămas în continuare foarte mic în condițiile în care am extins eșantionul de la 371 la peste 1000 de cadre medicale și auxiliare reprezintă o dovadă în plus că măsurile de prevenție epidemiologică pe care le-am luat în unitățile noastre au funcționat și pot fi replicate. Nu în ultimul rând, acest studiu ne-a ajutat să validăm metodele de lucru. Testarea RT-PCR rămâne gold standard pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS Cov 2. În egală măsură, pot fi folosite complementar testele serologice pentru detectarea anticorpilor la COVID 19. Acestea au o precizie și o acuratețe rezonabilă și pot fi folosite cu succes pentru supravegherea epidemiologică pe populații mari pentru evaluarea răspunsului imun ca urmare a infecției naturale și, în corelație cu RT-PCR, pentru stabilirea diagnosticului final. Testarea pentru anticorpi este relevantă mai ales în contextul în care multe persoane infectate sunt asimptomatice și continuă să răspândească virusul fără să știe. Totodată, recomandăm utilizarea testelor rapide cu mare precauție deoarece în baza studiului efectuat numărul de rezultate fals pozitive este relativ mare. De asemenea, nu recomandăm utilizarea testelor serologice, indiferent de metoda folosită, pentru detectarea anticorpilor, pentru emiterea unui certificat sau pașaport iminunologic deoarece nu oferă garanția imunității pentru COVID 19. Se recomandă ca interpretarea rezultatului să fie făcută în strictă coroborare cu date clinice și epidemiologice și sub rezerva informațiilor încă incomplete privind răspunsul serologic al organismului uman la infecția cu noul coronavirus, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Bucureștiul deține cea mai mare pondere în rezultatele studiului, aproximativ 48%, fiind urmat de Arad, Brașov, Cluj și Sibiu, cu o ponderi cuprinse între 6% și 16%. Restul personalului MedLife testat și intervievat provine din Constanța, Craiova, Piatra Neamț, Ploiești, Galați, Brăila, Iași, Pitești, Targoviște și Timișoara.

Prin acest studiu compania își propune să elucideze care este rata de imunizare a populației și, implicit, riscul de infectare în scenariul creșterii numărului de contacte sociale, precum și a mobilității ca urmare a relaxării restricțiilor prevăzute în ordonanța de urgență.

Studiul MedLife s-a desfășurat în perioada 24 martie – 30 aprilie, în rândul personalului medical și auxiliar propriu. Toate persoanele implicate au fost active și au profesat, o mare parte au circulat în perioada pandemiei cu mijloace de transport în comun, au interacționat cu membrii de familie, mare parte dintre subiecți având parteneri de viață și copii, au mers la cumpărături pentru alimente sau au îngrijit rudele în vârstă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii