FacebookTwitterLinkedIn

Echivalentul american a lui Radu Georgescu din România este George Haber, un român imigrat în Israel și mai apoi în SUA (Silicon Valley), care este și el un întreprinzător în serie.

El a intrat în legenda Silicon Valley (cel puțin din punctul nostru de vedere) prin faptul că a fost extrem de aproape ca cipurile grafice fabricate de compania lui, Gigapixel, să între în componența primei console Xbox a lui Microsoft (anul 2000). Această afacere a căzut în ultimul moment (Nvidia având un rol important în asta – ea fiind aleasă până la urmă de Microsoft) dar a arătat valoarea produsului conceput de George Haber. Gigapixel a fost vândută binecunoscutei companii producătoare de plăci grafice 3D, 3Dfx (care și ea mai apoi a fost cumpărată de Nvidia).

Câțiva ani mai devreme de Gigapixel, George Haber a inovat și modul în care un DVD poate rula filme, construind primele playere software DVD prin compania Compcore, companie vândută lui Zoran Corporation.

Ca un adevărat întreprinzător în serie, George nu s-a oprit aici ci a înființat Mobilygen (vândută lui Maxim Integrated Products), Crestatech și Cresta Fund fiind, de asemenea, și implicat în consiliile directoare ale unor companii ca InterAKT (vândută lui Adobe), LucidLogix, Intervideo, Bitdefender, Avangate (Radu Georgescu și George Haber au colaborat) iar din 2013 fiind CEO-ul lui Evenvoice.  

Anymeeting, un provider gratis de conferințe audio/video online, fondat de Costin Tuculescu – un român din Los Angeles – începe să dea bătăi de cap giganților din domeniu. 

Christian Gheorghe, un imigrant român în SUA, a înființat Tidemark, un startup menit a oferi firmelor un set the instrumente de analiză a performanței companiilor, totul construit pe o platformă pregătită pentru “cloud”. Startup-ul a reușit să atragă finanțatori de prestigiu cum sunt Greylock Partners (faimosul Reid Hoffman – fondatorul Linkedin) și Andreessen-Horowitz (nu mai puțin faimosul Marc Andressen – fondatorul Netscape).

George Roth, fondatorul firmei Recognos, încearcă să îmbine potențialul de lucrul al românilor aflați în țara cu cererea găsită în SUA și nu numai, oferind servicii de outsourcing în domeniu firmelor interesate.  

În aceeași idee de outsourcing, Theodor Nissim  împreună cu Florin Pârlea și Șerban Tir, au fondat Gemini Solutions având echipă și în România.  

Liverail, fondat de unul din fondatorii Trilulilu Andrei Dunca, oferă o platformă de video advertising având clienți nume că Sony Pictures, CBS, Cnet, Zynga sau Electronic Arts și fiind în față competitorilor Hulu, Tubemogul, AOL în numărul de serviri reclame.

În același domeniu avem și startupul Brainient, fondat de Emi Gal.

Alte startup-uri cu fondatori români (unele au și fondatori străini, pe lângă cei români) în străinătate sunt: 

– Summify (vândut lui Twitter) – fondatori: Mircea Pășoi și Cristian Strat  

Knotch (rețea socială) – fondatori: Anda Gânscă și Stephanie Volftsun  

– SunnyTrail (suită de servicii SaaS) – fondatori: Octav Druță, Vlad Berteanu, Andrei Soare  

Two Tap (soluție de comerț mobil) – fondatori: Radu Spineanu, Răzvan Roman  

– Grabio (un marketplace pe bază de locație) – fondator: Horațiu Boeriu  

– Worksurfers (un marketplace pentru designeri și startups) – fondator: Adriana Ursache  

– Octonius (management de fișiere în cloud) – fondator: Cosmin Ciobanu  

– docTrackr (management de documente) – fondator: Alex Negrea, Clement Cazalot, Alexander Gentea  

– Early (asistent personal pentru părinți) – fondatori: Cristian Constantin Olărașu, Bogdan Andrei Zaharescu, Bogdan Ștefan Vasilescu, Dan Cristian Moraru  

– GeniusGiver (platformă de crowdfunding pentru ONG-uri) – fondator: Mike Costache  

– 3Desk (un marketplace pentru freelanceri) – fondatori: Răzvan Dinu, Tom Savage  

– SlickFlick (rețea socială) – fondator: Maria Constantinescu, Raul Andrișan

– Elastera (furnizor servicii Magento) – fondatori: Florinel Ioan Chis, Osvaldo Spadano, Zachary Stevens

Acestea nu sunt toate firmele startup înființate de români din străinătate dar arată că, odată ajunși peste hotare, unii din ei încearcă să-și realizeze visurile în acest domeniu departe de țară fiind.

Citiți în continuare:

Mediul de tech startups românesc (Partea a V-a) – Investitorii 

Citiți și:

Mediul de tech startups românesc (Partea I) – 7 ani de evoluție

Mediul de tech startups românesc (Partea a II-a) – Jucătorii locali cunoscuți

Mediul de tech startups românesc (Partea a III-a) – Noii veniți