
În ciuda faptului de a fi emigrat din țară (plecat în SUA din 2005) eu am rămas la curent cu ce se petrecea în România la vremea aceea în acest sector (personal activând în tech/IT de la începutul anilor 2000).
Deși acum șapte ani nu exista un loc central unde aș fi putut să găsesc și să prezint lumii aceste startup-uri, știam deja unele din ele iar pe celelalte le-am găsit cu ajutorul lui Google.
Nici nu era așa mult de căutat.
Câteva detalii statistice din 2007 ne fac în anul 2014 să zâmbim și să apreciem dezvoltarea pe care a luat-o între timp mediul de tech startups românesc.
La acea vreme România avea în jur 5 milioane de utilizatori de Internet, cifra aproape dublându-se la finele anului 2013 (după unele studii cifra ar fi chiar mai mare).
În 2007 scena de startup românească era destul de goală, existând doar câțiva jucători.
Vă mai amintiți de Neogen?
Cu ale lui servicii de social networking, start page, dating, jocuri, știri, website-uri personale, anunțuri, joburi, video sharing, auto, imobiliare, chiar și un motor de căutare?
În total Neogen avea dominația pe piața web din România, comasand aproape 2 milioane de utilizatori înregistrați (din 5 milioane de utilizatori de Internet în general) și având în jur de 3.5 milioane de vizitatori lunari, potrivit lui Trafic.ro.
Dominând piața românească, Neogen a căutat extinderea pe piețele din jurul României prin achiziționarea unor servicii din Bulgaria, Republica Moldova și Serbia. Obținuse chiar și o investiție din partea lui Tiger Global Investment USA, un fond de investiții american.
Un alt jucător important în 2007 a fost Netbridge, având în portofoliu servicii de joburi, blogging, dating, advertising, anunțuri, statistici.
Alte câteva startup-uri la acea vreme au fost în video sharing (Trilulilu), web development (InterAKT), content (MySport), download de software (Softpedia și Soft32). Unele încă mai există, altele au fost vândute.
Dar timpul nu stă pe loc și totul evoluează, în domeniul tehnologiei și Internetului această evoluție derulandu-se mult mai rapid decât în alte domenii.
Peisajul din 2014 arată cu totul altfel față de cel din 2007.
Multe din serviciile oferite de Neogen au dispărut de pe piață, compania însăși transformându-se într-un investitor în servicii de comerț electronic în sfera reducerilor (Zumzi), locuri de muncă (Bestjobs – aici intră și adiacentul CeeVee), jocuri (Doizece), flash-commerce (Vivre). De asemenea, Neogen va mai investi și în viitor în alte firme care operează pe piețe de cel puțin un miliard de euro, după spusele fondatorului. La fel s-a întâmplat și cu Netbridge.
Citiți în continuare:
Mediul de tech startups românesc (Partea a II-a) – Jucătorii locali cunoscuți
Mediul de tech startups românesc (Partea a III-a) – Noii veniți
Mediul de tech startups românesc (Partea a IV-a) – Startups în străinătate
Mediul de tech startups românesc (Partea a V-a) – Investitorii