FacebookTwitterLinkedIn

Actionarii sunt membri ai aceleiasi familii, sub brandul Medicover fiind spitalele si clinicile medicale si sub brandul Synevo – reteaua de laboratoare din Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia, Ungaria, Germania, Ucraina, Belarus, Bulgaria, Georgia si Republica Moldova. Ideea de a crea compania Medicover i-a apartinut lui Bengt Beckmann – de origine suedeza, casatorit cu Maryjka Sapieha – de origine poloneza. Bengt si Maryjka au trait la Nairobi in Kenya si primul proiect de antreprenoriat a fost infiintarea companiei African Air Rescue (AAR) in Kenya. AAR a fost si inca este o companie care ofera servicii medicale cu un model similar celui Medicover. Odata cu schimbarile din Polonia de la inceputul anilor ’90, Bengt a fost atras de oportunitatea de a crea un nou business similar cu AAR in Polonia – tara natala a sotiei sale, Maryjka. Asta se intampla in 1994, iar in august 1995 Medicover a acordat asistenta medicala primilor clienti. In cei 18 ani Medicover a evoluat de la un singur centru medical in Polonia la un grup european cu 4 spitale, 80 de clinici medicale, o retea de peste 1000 de clinici partenere si laboratoare in  12 tari. Peste 4,5 milioane de pacienti beneficiaza in fiecare an de serviciile oferite de Grupul Medicover (care include companiile Medicover si Synevo).

Cum puteti descrie o zi obisnuita la birou?

Avand sediul la Bruxelles, insa cu o extindere la nivel european in 12 tari, calatoresc aproape in fiecare zi cu avionul. Dupa 5 ani la Oriflame, companie detinuta tot de Grupul Medicover, si dupa 16 ani in cadrul companiei Medicover, cred ca as putea ajunge si cu ochii inchisi la zborul de la ora 07:50 de la Bruxelles la Varsovia. De exemplu, luni dimineata eram la Bruxelles pentru doua zile, unde am avut placerea de a acorda premiul Angajatul Anului. Apoi am calatorit la Varsovia pentru a vizita Medicover Hospital – cel mai mare spital privat din Polonia. Cu o saptamana inainte am fost la Bucuresti. Romania este una dintre cele mai interesante tari in care activam. Polonia este cea mai mare, iar Germania este pe locul doi din punct de vedere financiar datorita retelei de laboratoare, insa Romania si Ucraina reprezinta noile oportunitati de dezvoltare. In Romania, Grupul Medicover ofera atat servicii medicale prin cele 11 clinici si noul spital Medicover lansat anul trecut, cat si analize de laborator prin compania Synevo Romania. Mi-am incheiat saptamana de lucru la Kiev, vizitand laboratorul nostru central. In 2007 am investit intr-o retea de laboratoare care avea o cifra de afaceri sub 1 milion de euro, anul trecut ajungand la peste 27 milioane de euro – doar prin dezvoltare organica.

Cum va mai faceti timp pentru viata personala, pentru familie?

Cateodata reusesc sa petrec putin timp si cu familia mea in Stockholm, fiind pasionat de natura din tara natala. Desi sunt suedez si ne consideram o companie suedeza, Medicover nu ofera servicii medicale in Suedia. Eu am, de fapt, biroul la Waterloo, langa Bruxelles. De ce are sediul aici o companie suedeza care ofera servicii in Europa Centrala si de Est? Fondatorii Medicover au lansat si compania Oriflame, iar principalul actionar, Jonas af Jochnick, se afla aici. Din cei peste 8,500 de angajati, doar 20 isi desfasoara activitatea in acest sediu. Cand ma aflu la Bruxelles, obisnuiesc sa iau pranzul cu fondatorii grupului Medicover si sa discutam despre noile oportunitati. Unul dintre avantajele de a fi un business de familie este viziunea comuna in stabilirea directiei strategice.

Dezvoltarea grupului in peste 12 tari reprezinta o provocare. Care este secretul?

Desi coordonam centrele de business din Europa de la sediul din Belgia, este important sa intelegem mediul de afaceri local si sa avem persoanele potrivite la locul potrivit. In Romania principalul nostru obiectiv este sa extindem serviciile oferite in Spitalul Medicover – inaugurat anul trecut in Bucuresti. In acesti 16 ani de cand Medicover este prezent in Romania, am observat schimbari semnificative in comportamentul consumatorilor in ceea ce priveste serviciile medicale. In consecinta, Medicover s-a adaptat noilor trenduri in interactiunea cu consumatorii astfel incat sa raspunda cat mai bine necesitatilor acestora. Suntem un partener pe termen lung pentru Romania si planurile noastre includ atat oferirea in continuare a unei game complete de servicii medicale de cea mai inalta calitate cat si extinderea business-ului nostru.