FacebookTwitterLinkedIn

Dr. Lorena Turculet, expert in medicina materno-fetala, s-a alaturat echipei Spitalului Medicover pentru a coordona Departamentul de Medicina Materno-Fetala. Cariera sa este legata de Spitalul Filantropia, unde si-a inceput activitatea in 1986, in prezent fiind si coordonator al Programului National de Depistare a Malformatiilor Fetale.

Dr. Turculet este supraspecialist in medicina materno-fetala, avand o serie de burse de specializare obtinute in cadrul Fundatiei de Medicina  Materno-Fetala de la Londra. De asemenea, are competente in colposcopie, citologie, endoscopie ginecologica, histeroscopie, laparoscopie si ecografie obstetrica-ginecologie si mamara.

Care este rolul departamentului de medicina materno-fetala?

Rolul departamentului de Medicina Materno-Fetala in Spitalul Medicover este acela de a oferi viitorilor parinti tot sprijinul de care au nevoie in cele noua luni de sarcina si de a monitoriza si evalua sanatatea fatului. Astfel, se pot identifica  posibile afectiuni (anomalii cromozomiale/genetice, malformatii congenitale, situatiile de suferinta fetala din diverse cauze – materne, placentare etc.).

Utilizand echipamente si tehnologii de ultima generatie, impreuna cu Dr. Catalin Haiduc, coordonator Departament Obstetrica-Ginecologie, medic primar, punem la dispozitia pacientelor intreaga experienta medicala pentru a le consilia si ingriji pe perioada sarcinii astfel incat, in momentul nasterii, sa fie sigure ca bebelusul este pe cele mai bune maini.

O monitorizare completa a sarcinii in departamentul de Medicina Materno-Fetala, reduce riscul de complicatii la nastere. Mai mult, Spitalul Medicover are in dotare o unitate de terapie intensiva neonatala, in eventualitatea aparitiei unei probleme la nastere, iar personalul medical este disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7,  prin intermediul liniilor de garda obstetrica-ginecologie, neonatologie si anestezie-terapie intensiva – totul pentru sanatatea mamei si a bebelusului.

Ce noutati aveti pentru viitoarele mamici?

Pentru ca vrem sa venim in intampinarea pacientelor, in perioada 1 octombrie – 30 noiembrie viitoarele mamici beneficiaza gratuit de o consultatie si o ecografie morfo-fetala de trimestrul I sau II in Spitalul Medicover.  Pacientele sunt asteptate cu rezultatele ecografiei initiale pentru a putea primi o evaluare completa.

Ecografia morfofetala din trimestrul I se efectueaza la 11-13 saptamani + 6 zile pentru a stabili cat mai exact varsta sarcinii, pentru a estima riscul pentru sindroame cromozomiale (Down, Trisomia 13, Trisomia 18, Turner etc.), pentru alte anomalii cromozomiale, pentru a diagnostica sarcina multipla (se poate identifica daca ambele sarcini se dezvolta normal si daca au aceeasi placenta – sarcina cu risc, deoarece poate determina complicatii pe viitor), pentru a diagnostica diverse anomalii fetale importante, inclusiv cardiace sau o sarcina cu risc de a se opri/oprita in evolutie.

Ecografia morfo-fetala din trimestrul II se efectueaza la 20-22 saptamani pentru a examina in detaliu anatomia fatului, motilitatea, tonusul muscular, pentru a determina pozitia si aspectul placentei, pentru a evalua cantitatea de lichid amniotic si pentru a masura elementele biometrice fetale. De asemenea, se masoara lungimea colului uterin pentru a se aprecia riscul de nastere prematura.

In cadrul Departamentului de Medicina Materno-Fetala se poate realiza un consult genetic, oferit de un medic genetician, specialist in domeniul geneticii clinice.

Consultul poate fi efectuat atat antenatal cat si pe tot parcursul sarcinii sau dupa nastere si are ca scop stabilirea unui diagnostic clinic de boala genetica sau indicarea investigatiilor necesare completarii diagnosticului genetic suspectat. Este deci o munca de echipa, in care obstetricianul, specialistul in medicina maternofetala si medical genetician, alaturi de medicul neonatolog ofera un sfat genetic care sa permita descrierea evolutiei si consecintelor afectiunii genetice; probabilitatea de repetare si de transmitere la descendenti.

Se adreseaza atat cuplurilor purtatoare ale unor afectiuni genetice, cuplurilor care au deja un copil sau un istoric familial de afectiune genetica cunoscuta sau presupusa, sau  celor cu rezultate anormale ale investigatiilor ecografice sau genetice efectuate in cursul sarcinii, celor cu boala abortiva precum si cuplurilor infertile.

Totodata sunt acum posibile, pentru cazuri selectionate, tehnici de ultima generatie, NGS, in colaborare cu Centre Universitare de Referinta sau diagnostic genetic non invaziv (ADN fetal liber in sangele matern).

Nu in ultimul rand, in cadrul Departamentului nostru se poate oferi un screening al infectiilor maternofetale, unele cu consecinte grave asupra sarcinii, care necesita uneori o metoda invaziva  de diagnostic.