
Daca toate persoanele supraponderale sau obeze din Romania ar fi intr-un singur oras – acesta ar avea populatia capitalei. Obezitatea nu trebuie considerata numai o problema de estetica ci si o problema importanta de sanatate care determina alte boli severe precum diabetul, hipertensiunea arteriala si complicatii vasculare, probleme grave de respiratie (sindrom de apnee in somn), dizabilitati temporare sau permanente care afecteaza calitatea vietii si in final duc la scaderea duratei de viata.
De ce ne ingrasam, care sunt beneficiile operatiilor de slabit si cat de eficiente sunt noile proceduri disponibile in Spitalul Medicover – ne explica Dr. Florin Turcu, medic primar Chirurgie Generala, Coordonator Departament Specialitati Chirurgicale – Spitalul Medicover, cu 12 ani de experienta in Chirurgie Bariatrica.
In luna noiembrie Spitalul Medicover ofera o reducere de 30% la interventiile de chirurgie generala realizate de Dr. Florin Turcu, medic primar Chirurgie Generala si Dr. Petru Dan Petrisor, medic specialist Chirurgie Generala. Modern, sigur si aproape de pacientii sai, Spitalul Medicover iti pune la dispozitie o echipa medicala experimentata, dotari de ultima generatie si servicii integrate pentru a-ti asigura un diagnostic rapid, interventii sigure si recuperare de scurta durata.
De ce ne ingrasam?
Mostenirea genetica – un factor care favorizeaza aparitia problemelor de greutate – nu este o cauza in sine pentru cele mai multe persoane supraponderale, de aceea trebuie sa luam in calcul factori precum comportamentul alimentar sau obiceiurile alimentare nesanatoase si sedentarismul. Cu alte cuvinte – prea multe calorii si prea putin exercitiu fizic.
Mecanismul de ingrasare este simplu: creierul nostru nu stie cate kilograme trebuie sa avem intr-un anumit moment al vietii noastre, de aceea daca depasim prin aport alimentar excesiv necesarul zilnic de calorii (circa 1600-1800) ce nu se consumam va fi depozitat sub forma de tesut gras. Capacitatea de stocare a organismului uman este practic nelimitata asa incat nu exista o conditionare in a atinge o greutate limita peste care nu poti trece. Obezitatea este o boala perfida – un exces de numai 50 de calorii zilnic poate creste greutatea cu 25 kg intr-o perioada de 10 ani.
Ce solutii sunt disponibile prin chirurgia bariatrica?
Lumea medicala este de acord ca aceasta boala severa – obezitatea morbida – necesita tratamente eficiente cu beneficii pe termen lung – tratamentele chirurgicale.
Chirurgia bariatrica vizeaza tratarea organelor din corpul nostru responsabile de producerea energiei situate anatomic la nivelul abdomenului (stomacul si intestinele) pe care noi le putem aborda intr-o maniera mai putin agresiva prin interventii laparoscopice. Beneficiile pentru pacient sunt perioada de spitalizare de scurta durata si recuperarea postoperatorie mai rapida si mai usoara daca luam in calcul severitatea acestei boli.
Cand recomandati operatiile bariatrice?
Recomand o interventie chirurgicala tuturor pacientilor diagnosticati cu obezitate morbida,cu un BMI (Body Mass Index) de peste 40 kg/mp sau cei cu BMI intre 30-39 kg/mp daca au boli specifice asociate obezitatii reprezentate de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, dislipidemie, sindromul de apnee in somn, degenerescente osteoarticulare invalidante.
Alegerea tipului de operatie se face in functie de gradul de obezitate, profilul comportamental fata de obiceiurile alimentare si activitatea fizica, precum si in functie de riscul anestezico-chirurgical stabilit in urma unui consult amanuntit realizat de o echipa de medici din urmatoarele specialitati: Chirurgie Generala, Anestezie si Terapie Intensiva, Cardiologie, Endocrinologie, Gastroenterologie, Psihologie, Diabet si Boli de Nutritie.
In Spitalul Medicover oferim acces la o gama variata de operatii potrivite pentru fiecare pacient: gastric sleeve, gastric by pass, inelul gastric reglabil din silicon, plicatura gastrica, duodenal switch.
Cea mai frecventa procedura bariatrica este micsorarea de stomac (Gastric sleeve), doar anul acesta peste 25 de pacienti au beneficiat de aceasta procedura in Spitalul Medicover.
Este o operatie preferata atat de majoritatea medicilor chirurgi cat si de pacienti, pentru ca este o procedura fiziologica: stomacul functioneaza exact ca inainte de operatie, fiind diminuat volumul lui si implicit fiind nevoie de o cantitate mai redusa de alimente. In plus, pacientii care beneficiaza de gastric sleeve resimt imediat beneficiile si isi modifica comportamentul alimentar, datorita disparitiei senzatiei de foame si instalarea mult mai rapida a senzatiei de satietate. Un alt beneficiu este faptul ca pe termen lung pacientul nu va avea nevoie de tratament de substitutie cu vitamine in mod permanent. La pacientii cu Gastric Sleeve s-au raportat rezultate superioare altor metode restrictive in legatura cu diminuarea excesului ponderal – eficienta interventiei fiind de 70-75% din excesul ponderal.