FacebookTwitterLinkedIn

Există anumite schimbări în primul rând legate de organizare, mai apoi de mentalitate, în percepția tratamentului dentar din ziua de azi față de stomatologia pe pare o știu părinții noștri. „Prima schimbare este ca nu mai poti fi tratat de un singur medic dentist pe viață. Progresele tehnologice în domeniul medicinei dentare au transformat domeniul în unul extrem de complex și de aici nevoia de specializare. Pentru un caz complex pacientul este tratat de o echipa de 4-5 medici“, spune Dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog și proprietarul Clinicii Dr. Leahu. Munca în echipa de stomatologie are și anumite avantaje, în principal în ceea ce ține de diviziunea competențelor. În primul rând, crește calitatea actului medical.
„În momentul în care lucrezi zilnic același tip de manopere medicale, devii foarte eficient si te poți ocupa de cazuri complexe și probleme pe care un medic generalist nu are experiența suficientă să le poata trata“, adaugă Dr. Leahu. De asemenea, un alt avantaj ar fi optimizarea costurilor.

Nu de puține ori medicii stomatologi întâmpină diverse provocări venite din partea pacienților obișnuiți cu vechea ordine. Mulți dintre aceștia își doresc ca un singur medic să le facă și detartraj, implant dentar, tratament endoscopic la microscop și toate manoperele clasice, spune fondatorul clinicii Dr. Leahu, medicul fiind nevoit să le explice în detaliu faptul că stomatologia clasică a evoluat și acum principul după care se ghidează calitatea actului ține și de munca în echipă. Unii înțeleg, menționează doctorul, însă alții „nu pot renunța la vechea ordine“. Așadar, medicul are de ales, dr. Leahu alegând întotdeauna să-și păstreze principiile. „Datoria mea este să nu facem compromisuri medicale din dorința de a păstra pacienți“, spune el.

În clinica sa, dr. Ionuţ Leahu conduce o echipă de 14 medici organizați pe specializări și competențe, însă se află în continuă căutare de stomatologi pregătiți să muncească și să evolueze împreună. Munca de echipă implică o comunicare, în primul rând cu pacientul, astfel încât acesta să înțeleagă că nu poate beneficia de serviciile unui medic anume, dacă altul se ocupă de specializarea respectivă. „Sunt cazuri în care același pacient cunoaște 5-6 medici, astfel încât să primească tratamentul de care are nevoie“, spune doctorul. De asemenea, munca în echipă ține și de comunicarea între medici. La Clinica Dr. Leahu se folosește un soft special creat pentru a ține pasul cu planul de tratament al pacientului, mai ales că pot să apară lucruri neprevăzute și schimbări care trebuiesc comunicare mai departe.

În selectarea colaboratorilor, a echipei, Dr. Leahu jonglează între intuiție, leadership și psihologie pentru a alege cei mai buni medici, pentru fiecare domeniu în parte. Totuși, pe lângă acest aspect subiectiv, medicii trebuie să fie foarte bine pregătiți și să beneficieze de anumite caracteristici specificie, în funcție de domeniul de activitate. De exemplu, unii trebuie să aibă „mâini sigure și multă răbdare“, cei care lucrează la microscop, alții trebuie să fie „inventivi, jucăuși“, mai ales cei care se ocupă de stomatologia pentru copii, pe când chirurgul are nevoie de viteză de lucru, „pentru ca manopera chirurgicală să dureze cât mai puțin“.

Obiectivul principal a Clinicii Dr.Leahu este asigurarea unei sănătăți dentare perfecte, acest lucru realizându-se prin abordarea unui tratament stomatologic pesonalizat pacientului, realizat pe baza unor tehnici moderne de diagnostic și a muncii în echipă.