FacebookTwitterLinkedIn

Raluca Zoițanu, președinta Federația Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat pentru Radio România Actualități că s-a cerut, de asemenea, autorităților ca medicii de familie să nu mai elibereze certificate medicale persoanelor care au fost în carantină sau izolare.

Raluca Zoiţanu: „Am propus Ministerului Sănătăţii să ne pregătim pentru perioada de după 15 mai, în principal să păstrăm aceste consultații la distanță, care au fost aprobată în 31 martie de guvern și care s-au dovedit a fi un real sprijin şi pentru pacienți, şi pentru medici”

Raluca Zoiţanu: „Vor fi eliminate toate aceste acte birocratice care – culmea! – au fost suplimentate în perioada stării de urgenţă. Sigur, noi întotdeauna ne plângem de birocraţie, dar acum ne-am trezit cu aceste concedii pentru pacienţii care au stat în izolare la domiciliu sau în carantină. Ceea ce am cerut a fost ca nişte hârtii, până la urmă, să fie eliberate de către casele de Asigurări de Sănătate, având în vedere că ele nu sunt urmare a unui act medical; noi trebuie să consultăm pacientul ca să acordăm acest certificat de concediu medical. Este un act strict administrativ, prin care angajatorul își poate recupera banii pe care îi plătește pentru salariul angajatului”. 

Raluca Zoițanu mai consideră că este necesară o analiză amănunțită în cazul persoanelor suspecte de infecție cu noul coronavirus sau sunt asimptomatice, în sensul monitorizării acestora la domiciliu. Ar trebui stabilit și cine să îi monitorizeze și dacă aceștia pot rămâne în siguranță acasă.