FacebookTwitterLinkedIn

Consolidarea în industria de cablu continuă într-un ritm accelerat, se arată în “Anuarul Media Expres”, care a reținut un număr de doar 151 de companii de distribuție TV prin cablu,satelit și IPTV, față de 188 în 2018 și 220 în 2017.

Cifra deafaceri în 2018 a firmelor încă active pe piață a crescut la 2,829 de miliarde de euro, față de 2,786 miliarde de euro în anul anterior. De la ultimul anuar, companii totalizând ocifră de afaceri de peste 5,5 milioane de euro au fost cumpărate în tranzacții evaluate de Media Expres între 20 și40 de milioane de euro.

Companiile care fac distribuție TV au avut în 2018 venituri totale de 3,1 miliarde de euro, inclusiv celelalte activitățide telecom. Companiile au înregistrat o pierdere cumulată pe industrie în 2018 puțin peste 5 milioane de euro, cu Telekom și Orange incluse.

În topul profiturilor se află Orange și RCS & RDS, urmate apoi de companiile mult mai mici Cromtel din Rădăuți și Expertnet din Oltenița, ca o dovadă a prăpastiei care se lărgește între cei mari și cei mici, dacă privim cifrele nete.

“În anuarul 2019-2020 am continuat modul de prezentare a televiziunilor dinRomânia într-o singură listă care include toate metodele de transmisie supuse obligativității de a obține în prealabil o licență audiovizuală: SATELIT, CABLU și DIGI TALTERESTRU. Din 232 de companii care dețin licențe TV, 121 au obiectul principal de activitate difuzarea programelor de televiziune, inclusiv cele care au „producție cine-matografică, video și de programe de televiziune“, iar 31 au activitatea principală distribuția televiziunilor prin cablu. Am separat lista în trei mari grupe în funcție deobiectele de activitate. Cifra de afaceri totală a celor 121 de companii de televiziune a fost în 2018 de 392,7 milioane de euro (339,5 în 2017), cu o balanță a contului de profit pozitivă petotal industrie, de 74,4 milioane de euro. Nu am socotit aici veniturile pe care le obțin din licențele TV companii precum Orange, RCS & RDS sau Telekom. Anuarul se încheie cu lista furnizorilor de echipamente și servicii din industrie și cu un index de companii”, a declarat editorul anuarului, Mihai Pavelescu.

Conținutul Anuarului este disponibil gratuit la adresa www.mediaexpres.ro, pe toată durata desfășurării evenimentului.

CÂND VINE CUTREMURUL?