Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Meccaniche Veloci – Alegerea trendsetterilor

Patru cadrane, patru coroane, diametru XXL, design frapant – ceasurile Meccaniche Veloci nu sunt creații pentru marele public, ci pentru iubitorii de adrenalină și orologerie de lux.
ICON VELENO W01NP1VE

Asocierea dintre motorsporturi și ceasornicărie este una de tradiție. Dintre iubitorii vitezei s-au recrutat cei mai avizi colecționari de ceasuri sportive, mereu atenți la edițiile orologere dedicate curselor sau modelor auto noi ori vintage. Companii de ceasuri cu legături în lumea auto sunt multe. În cazul unora, această relație durează de decenii. Altele speculează tendințe de moment.

Pariul cu originalitatea

Cu 13 ani în urmă, în acest peisaj intens concurențial apărea o firmă de ceasuri care își propunea să pună laolaltă experiența orologeră elvețiană și pasiunea italienilor pentru viteză și design. Brandul Meccaniche Veloci a fost fondat în Italia, dar mutat în Elveția pentru a beneficia de toată tradiția orologeriei din Țara Cantoanelor. Era un pas necesar, nu doar ca strategie de marketing. Ceasurile Meccaniche Veloci vin cu o abordare extrem de originală. Designul carcasei este inspirat de structura motorului de automobil, lucru care a impus găsirea unor soluții tehnice inedite pentru mecanismele acestor ceasuri. Au fost create două calibre cu adevărat uimitoare: MV8802, capabil să administreze patru fusuri orare, și MV8880, cu trei fusuri orare și un tourbillon.

Compania a vrut să atingă un nivel tehnic extrem de înalt și a reușit asta respectând cu strictețe câteva reguli autoimpuse. Toate componentele sunt realizate în Elveția. Mai departe, ceasurile sunt echipate cu mecanisme create special pentru ele, fiind dezvoltate de către producător, nu de un terț. Și cum luxul înseamnă raritate, cei de la Meccaniche Veloci au hotărât să mențină o producție anuală limitată. Este o strategie la care Cesare Cerrito, CEO-ul companiei, ține foarte mult, brandul dezvoltându-se organic și extinzându-se prudent pe noile piețe. Modelele Meccaniche Veloci sunt distribuite mai ales în Asia de Sud-Est, Japonia, Orientul Mijlociu, Rusia și în unele state ale Europei Centrale și de Vest.

Un caracter puternic

Meccaniche Veloci nu este un brand pentru oricine, iar acum nu mă refer neapărat la puterea de cumpărare a clienților. Ceasurile acestea nu au nimic din șarmul generic al multora dintre modelele premium sau de lux produse de companii mai mari. Dimpotrivă, designul lor cu patru cadrane este
atât de bine individualizat, încât produce o impresie puternică
de la prima vedere: sau te îndrăgostești de ele, sau le
respingi – cale de mijloc nu există. Impresia mea este că această polarizare a reacțiilor a fost dorită dintru bun început de către manufacturier: iubitorii acestor modele devin fani înfocați ai brandului, mândrindu-se cu ceasurile lor neobișnuite, o adevărată frondă la adresa designului clasic. Trebuie spus că Meccaniche Veloci a reușit să cucerească multe celebrități, între care se află nu doar VIP-uri din lumea motorsporturilor, ci și din cea a fotbalului (Neymar, Ramos și Ronaldo, de exemplu). Cu patru cadrane, adesea bi- sau multicolore, care afișează tot atâtea fusuri orare, cu carcase din titan, oțel sau aur într-o mare varietate de finisaje, modelele Meccaniche Veloci sunt destinate trendsetterilor, celor cărora le place să surprindă, să epateze, să se individualizeze puternic. Casa reușește să mențină în ofertă și modele relativ accesibile (din oțel sau titan, prețuite la 8.200 franci elvețieni, plus taxe), limita de sus a colecției curente fiind constituită de ceasurile din aur cu tourbillon (QuattroValvole și Icon, 75.000 franci elvețieni fiecare).

Noile creații

Icon pare să fie colecția cea mai iubită de clienți în ultima vreme. Cu o carcasă ultraușoară, din titan, și cu cadrane din fibră de carbon, Icon Podium este unul dintre modelele de intrare în lumea Meccaniche Veloci (7.900 de franci elvețieni). Un alt nou ceas propune un finisaj al carcasei mai elaborat și, ca material, oțelul de Damasc, de la care își împrumută numele (Icon Damascus, 10.900 de euro). Foarte apropiat stilistic de celelalte modele, Icon Mud este disponibil în trei versiuni diferite, în funcție de materialul carcasei: titan (9.200 de euro), DLC-titan (9.900 de euro) și aur roz (35.000 de euro). Și totuși cel mai frumos ceas dintre noutăți pare a fi unul din afara colecției privilegiate, Icon. QuattroValvole Nardi este o ediție limitată la 50 de piese (11.000 de euro). „Inginerul Enrico Nardi a fost un personaj extraordinar, unul dintre acei oameni care au făcut istorie în industria auto italiană, la fel ca Enzo Ferrari, Carlo Abarth, Vincenzo și Gianni Lancia”, explică Cesare Cerrito alegerea sa pentru ediția omagială. Carcasa acestei piese de colecție este din titan cu inserții de lemn, amintind de prețioasele esențe vegetale pe care Nardi le integra în construcția volanului.

Dincolo de noutăți, iubitorii mărcii Meccaniche Veloci au întotdeauna la îndemână serviciile de personalizare a ceasurilor. Clienții pot alege culorile cadranelor, materialul și tipul de finisaj al carcasei, materialul curelei, culoarea cusăturilor etc., transformându-și ceasul într-un unicat. Este nivelul cel mai înalt al orologeriei oferite de marca italo-elvețiană, clientul devenind cocreatorul ceasului său.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii