Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

CORONAVIRUS |
|

McKinsey: Dincolo de coronavirus, calea businessurilor către noul normal

Coronavirusul nu reprezintă doar o criză de proporții în domeniul sănătății, ci aduce și o restructurare a ordinii economice globale. Există însă modalități prin care liderii pot începe să își conducă afacerile către ceea ce urmează dincolo de coronavirus, potrivit celei mai importante companii de consultanță în management din lume, McKinsey.
Este din ce în ce mai clar că epoca noastră va fi definită de o schismă fundamentală: perioada dinainte de #covid-19 și noul normal care va apărea în era “postvirală”. În această nouă realitate, vom asista la o restructurare dramatică a ordinii economice și sociale în care în mod tradițional au funcționat afacerile și societatea, potrivit unui articol publicat pe site-ul companiei de consultanță. În viitorul apropiat, vor începe tot mai mult discuțiile și dezbaterile despre ceea ce ar putea însemna “următorul normal” și cât de diferită va fi forma acestuia față de contururile care ne-au modelat până acum viețile. 
Dar întrebarea pe care o pun liderii din sectoarele publice, private și sociale este evidentă: de ce avem nevoie pentru a naviga această criză, acum, după ce măsurile și ipotezele noastre tradiționale au fost irelevante? Mai Cu alte cuvinte, este rândul nostru să răspundem la o întrebare pe care mulți dintre noi am pus-o, probabil, bunicilor noștri: Ce ai făcut în timpul războiului?
Răspunsul pe care îl propune McKinsey este plan de acțiune în cinci etape, care trece de la criza de astăzi până la“următorul normal” care va apărea după câștigarea bătăliei împotriva coronavirusului: rezolvare, rezistență, revenire, reinventare și reformă.

Rezolvare

În aproape toate țările, reacția la criză este în plină desfășurare. Este etapa în care sunt, în prezent, liderii. Și totuși, există o combinație toxică de inacțiune și paralizie în ceea ce privește opțiunile: lockdown sau nu; izolare sau carantină; închiderea imediată a fabricilor și a operațiunilor sau așteptarea unei comenzi “de sus”. Această primă etapă a fost numită Rezolvare de către consultanții McKinsey, deoarece este necesară determinarea amplorii, ritmului și profunzimii acțiunii necesare la nivelul statului, dar și la nivelul businessurilor. „Știu ce să fac. Trebuie doar să decid dacă cei care trebuie să acționeze împărtășesc modul meu de a rezolva această situație”, a afirmat un CEO în articolul citat.

Rezistență

Pandemia s-a transformat într-o metastază pentru economie și sistemul financiar. Scăderea acută a activității economice pune în pericol bunăstarea economică a cetățenilor și a instituțiilor. O analiză a McKinsey Global Institute indică faptul că impactul economic ar putea fi mai mare ca în oricare alt moment din ultimul secol, iar în Europa și Statele Unite, acest lucru poate conduce la o scădere a activității economice trimestriale mult mai mare decât valorile înregistrate în timpul Marii Recesiuni.
În fața acestor provocări, rezistența este vitală. Problemele pe termen scurt de cashflow și solvabilitate sunt în mod clar primordiale. Însă, după aceea, întreprinderile vor trebui să acționeze pe planuri de reziliență mai largi, deoarece șocul va modifica structurile tradiționale ale multor industrii, resetând pozițiile competitive pentru totdeauna. O mare parte a populației se va confrunta cu incertitudine și stres financiar personal. 

Revenire

Revenirea întreprinderilor la sănătatea operațională după o stopare atât de severă a activității este extrem de dificilă, potrivit consultanților McKinsey, după cum se vede acum în China, care se întoarce încet la muncă. Majoritatea industriilor vor trebui să își reactiveze întregul lanț de aprovizionare, iar liderii trebuie să reevalueze întregul lor sistem de business și să facă tot ce este necesar pentru a-și readuce afacerea la un nivel eficient ca ritm și scală. 
Pentru a amplifica provocarea, iarna acestui an va aduce o nouă criză pentru multe țări. Fără un vaccin sau un tratament profilactic eficient, revenirea rapidă  a virusului este o amenințare cât se poate de reală. Chiar dacă speră ca lunile de vară ce urmează să reducă temporar puterea de propagare a virusului, liderii din emisfera nordică trebuie să profite pentru a extinde capacitățile de testare și supraveghere, capacitatea sistemului de sănătate și dezvoltarea vaccinului și tratamentului pentru a face față celui de-al doilea val.

Reinventare

Un șoc de o astfel de amplitudine va crea o schimbare a preferințelor și așteptărilor indivizilor ca cetățeni, angajați și consumatori. Aceste schimbări și impactul lor asupra modului în care trăim, a modului de lucru și a modului în care folosim tehnologia vor apărea mai clar în următoarele săptămâni și luni. 
Criza va dezvălui nu doar vulnerabilități, ci și oportunități de îmbunătățire a performanței întreprinderilor. Iar instituțiile care se reinventează pentru a profita la maxim de o perspectivă mai bună, pe măsură ce preferințele evoluează, vor avea succes. În mod clar, lumea online a comerțului fără contact ar putea fi consolidată în moduri care modifică comportamentul consumatorilor pentru totdeauna. 

Reformare

Lumea are acum o definiție mult mai clară a ceea ce constituie un eveniment de tip lebădă neagră. Guvernele se vor simți încurajate și sprijinite de cetățenii lor pentru a juca un rol mai activ în modelarea activității economice. Dar liderii de afaceri trebuie să anticipeze modificările politicilor și reglementărilor.
În majoritatea țărilor, sistemul de asistență medicală, care s-a schimbat puțin de la crearea sa după cel de-al Doilea Război Mondial, va trebui să găsească soluția pentru a se confrunta cu o creștere rapidă a numărului de pacienți, jonglând fără probleme între îngrijirile personale și virtuale. Managerii din domeniul financiar trebuie să lupte acum cu întărirea sistemului pentru a rezista la șocuri exogene acute și globale. Instituțiile de învățământ vor trebui să ia în considerare modernizarea pentru a integra învățământul la clasă și la distanță. Și lista continuă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii