Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

McDonald’s solicită reguli mai severe în problema defrișărilor

Firmele cu caracter alimentar din Marea Britanie, inclusiv McDonald's, cer guvernului să întărească regulile de defrișare, menite să protejeze pădurile tropicale.
 aboneaza-te
McDonald's ocupă locul 9, cu o valoare de 39,1 mld. dolari.

Miniștrii planifică o nouă lege care interzice firmelor mari să folosească produse din terenuri defrișate ilegal, însă aceste companii spun că legea ar trebui să se aplice tuturor metodelor de defrișare, indiferent dacă este legală sau ilegală, scrie BBC.

Companiile au scris o scrisoare către guvern în ziua de închidere a consultării sale privind protecția pădurilor. „Restricționarea acțiunilor la defrișările ilegale nu ar duce la stoparea pierderii ecosistemelor naturale, mai ales atunci când guvernele au libertatea de a decide ce este legal”, arată sursa citată.

Printre cei 21 de semnatari se numără Unilever, Tesco, Lidl, Nando’s, Nestle, producătorul de produse alimentare Greencore și producătorul de pui Pilgrim’s Pride.

În prezent, planurile guvernului se referă doar la companii importante ca acestea, dar semnatarii spun că acest lucru ar permite firmelor mijlocii să continue să importe cantități mari de mărfuri de pe terenuri împădurite anterior.

Activiștii pentru mediu, însă, au susținut de mult timp că nu are rost pentru Marea Britanie să-și protejeze propriul peisaj – așa cum spune premierul că intenționează – dacă ingredientele din alimente precum carnea de vită, cacao, soia, cauciuc și ulei de palmier au contribuit la distrugerea mediului în străinătate.

Robin Willoughby, din grupul verde Mighty Earth, a declarat: „Legislația propusă va continua să permită despăduririle în puncte zone calde precum Indonezia și Brazilia”, acolo unde o mare parte a defrișărilor este legală.

Cu Amazonul în flăcări și păduri tăiate într-un ritm alarmant, natura nu recunoaște diferența dintre defrișările legale și ilegale.”

Un purtător de cuvânt al guvernului a fost de acord că extinderea agriculturii nu ar trebui să dăuneze altor ecosisteme și a promis că miniștrii vor explora modalități de a evita acest efect de „deplasare”. „Abordarea noastră propusă este concepută pentru a combate defrișările ilegale, care reprezintă aproape 50% din defrișările la nivel global, dar aproape 90% în biomurile cheie, inclusiv o parte din Amazon”, adaugă purtătorul de cuvânt.

Chris Brown, director de aprovizionare durabilă la Asda, a declarat: „Salutăm eforturile depuse de guvern până acum pentru a combate defrișările.”

Tăierea copacilor și defrișarea terenurilor, de obicei pentru agricultură, se estimează că sunt responsabile pentru 11% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Deși unii ecologiști au susținut scrisoarea către guvern, alții spun că obiectivele propuse sunt inadecvate.

McDonald’s, de exemplu, a stabilit un termen limită, anul 2030, pentru eliminarea produselor din pădurile tropicale din lanțul său de aprovizionare – o dată pe care criticii o spun că este mult prea târziu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii