FacebookTwitterLinkedIn

Vacanță pentru business

Pandemia de COVID-19 a adus foarte multe schimbări în economie și în societate, iar domeniul în care compania Cordia România activează, cel al dezvoltărilor rezidențiale, nu a făcut excepție. Cea mai importantă schimbare a survenit la nivelul cererii, clienții de pe segmentul apartamentelor noi punând un mai mare accent pe spațiul în plus și pe facilități care să le asigure un confort sporit, în contextul în care locuința a devenit și loc de muncă și, în multe cazuri, și sala de clasă a copiilor.

Cu toate acestea, nu ne-am oprit niciun moment din dezvoltarea proiectului rezidențial Parcului20 din zona Expoziției, în nordul Bucureștiului, care s-a dovedit a fi perfect adaptat noului tip de cerere. Am continuat să muncim în toată această perioadă, atât pe șantier, cât și în biroul de vânzări, cu respectarea tuturor regulilor impuse de autorități pentru a preveni răspândirea COVID-19. Am reușit astfel să finalizăm prima fază a proiectului Parcului20, în care noii proprietari au început să se mute în luna martie 2021 și am demarat lucrările de construcție la faza a doua în noiembrie 2020 iar acum ne aflăm cu structura la etajul 11 .

Chiar dacă este perioada vacanțelor și toți ne vom lua câte un concediu, dezvoltarea și vânzările vor continua și în perioada următoare.

Certitudini și predictibilitate

Incertitudinile noastre nu sunt momentan legate de evoluția pandemiei, am reușit să ne adaptăm noilor condiții și noii realități. Am discutat mult cu toți clienții noștri, pentru a identifica în mod cât mai clar care sunt așteptările și dorințele lor de la un apartament nou.

Îngrijorările noastre se îndreaptă spre proiectele următoare, în condițiile în care reglementările urbanistice în Bucuresti, unde ne desfășurăm activitatea, nu sunt deloc clare în acest moment și suntem puși în poziția de a nu putea dezvolta planuri de business nici măcar pe termen mediu.

Cordia este un dezvoltator internațional și responsabil, care creează valoare adăugată în toate orașele în care dezvoltă proiecte rezidențiale și nu mi se pare corect să fie tratați toți dezvoltatorii ca „rechini imobiliari” sau „mafia” de către unii politicieni pe rețelele sociale. Sigur că în fiecare industrie sunt oameni de mai multe feluri, dar nu se poate generaliza și să pătezi astfel un domeniu foarte important pentru societate si pentru economie. 

Îngrijorări

Dorim să ne putem face planuri de business cel puțin pe termen mediu, ideal pe termen lung. Obiectivul nostru este să atingem borna de 500 de apartamente destinate segmentelor mediu și mediu-superior dezvoltate în fiecare an. Acest obiectiv pare greu de atins în condițiile în care nu există reglementări urbanistice clare, în care reglementările fiscale sunt promulgate și apoi sunt amânate, cum s-a întâmplat cu TVA-ul de 5%.

Principala noastră îngrijorare în această vară este că nu ne vom putea face planuri clare de business pentru următoarea perioadă, din cauza acestor lipsuri din domeniile urbanismului și fiscalității. Concretizarea acestor planuri de business, ale noastre și ale celorlalți jucători din domeniul rezidențial, înseamnă locuri de muncă, impozite plătite către autoritățile centrale și locale, stimularea creditării.

Un blocaj pe piața rezidențială bucureșteană, care pare din ce în ce mai probabil în contextul acestor incertitudini, ar avea un impact însemnat asupra economiei.

Planuri de business

Ne concentrăm pe dezvoltarea fazei a doua a Parcului20, care are termen de finalizare a doua jumătate a anului 2022 și intenționăm să demarăm un nou proiect rezidențial în zona de nord a Bucureștiului. Este vorba despre un proiect destinat segmentelor mediu și mediu-superior, cu foarte mult spațiu verde, care va contribui la refacerea țesutului urban din zona Coralilor din București. Concretizarea intenției noastre depinde în foarte mare măsură de deblocarea situației reglementărilor urbanistice, nu putem gândi un plan de dezvoltare fără să știm exact ce putem construi.

Vacanță în țară sau străinătate

Îmi face întotdeauna plăcere să vizitez Marbella, orașul meu natal. În mod sigur, voi merge cel puțin câteva zile acolo și în acest an.

Despre cum își vor petrece vara liderii din diferite industrii regăsiți în următoarea ediție a Forbes România, care va apărea pe piață la finalul lunii iulie.