FacebookTwitterLinkedIn

Născut pe 8 august, 1866, în Maryland, SUA, Matthew Henson este descendent din sclavi. Când avea 22 de ani, l-a întâlnit îmtâmplător pe inginerul naval Robert Peary, cu care a lucrat ulterior întreaga viață. 18 ani i-au dedicat împreună explorărilor arctice.

În aprilie 1909, Henson, Peary și patru inuiți au ajuns cu sănii trase de câini la Polul Nord – sau extrem de aproape. Peary a primit recunoașterea de a fi primul om care a atins Polul Nord, însă un articol de ziar îl citează pe Henson, spunând că a făcut parte dintr-un grup care a depășit polul cu câțiva kilometri: „Ne-am întors atunci și am putut vedea că amprentele mele erau primele de la fața locului.”

În 1912, Henson a publicat o carte de memorii intitulată „Un explorator negru la Polul Nord”. În paginile ei, Matthew Henson vorbește despre dragostea sa pentru inuiți și pentru acel tărâm de la capătul lumii. „Am ajuns să iubesc acești oameni … Îmi sunt prieteni și ei mă consideră unul de-ai lor.” Ultima pagimă din carte conține numele a 218 de inuiți de pe insula Ellesmere din Canada. Printre ei se numără Akatingwah, iubita inuită al lui Henson și Ahnaukaq, fiul lor.

Henson a avut o viață lungă, iar după ce s-a retras din activitatea de explorator a lucrat ca funcționar la vamă. În 1955 a murit. S-a căsătorit de două ori și nu a avut alți copii în afară de Ahnaukaq Henson, care, în 1987, la vârsta de 80 de ani, și-a atins visul de a vizita țara natală a tătălui său.

FOTO: Profimedia

SURSĂ: www.theguardian.com