FacebookTwitterLinkedIn

“Pentru noi a fost destul de clar și evident de la început natura temporară și trecătoare a pandemiei. Ca atare, a fost un eveniment care nu ne-a schimbat în mod fundamental percepția asupra economiei sau asupra unor sectoare economice, ci dimpotrivă, le-am văzut de fapt ca fiind niște oportunități”, spune Matei Păun, Founding Partner BAC Investment Bank & Black Sea Fund Advisors.

Spre exemplu, potrivit acestuia, zona imobiliară a venit cu foarte multe oportunități, mai ales în ceea ce privește închirierea locațiilor. “Sunt ramuri întregi economice care au oameni în excedent în momentul de față. Deci cumva, momentul de față e un moment foarte propice pentru extindere, pentru creștere, pentru a angaja oameni, pentru a intra în contracte pe termen lung, imobiliare pentru locații noi, pentru construcții noi și așa mai departe”, continuă co-fondatorul BAC Investment Bank & Black Sea Fund Advisors, un fond de investiții de 43 de milioane de euro care este în momentul de față în plină derulare a două tranzacții în sectorul de sănătate.

“De asemenea ne uităm de ceva timp și suntem într-o fază relativ avansată de discuții cu o altă firmă pe zona de high tech. E o zonă foarte interesantă, tot așa de viitor, cu ecou mare pe zona de automatizare. Și am mai avea încă două-trei, dar la nivel mai incipient”, mai spune antreprenorul. Până la finalul anului sau începutul lui 2022, acesta estimează că vor finaliza 3-4 tranzacții în valoare totală de maxim 30 de milioane de euro. “Și asta pentru noi ar însemna mai mult sau mai puțin finalizarea fondului și poziționarea noastră pentru a ridica un al doilea”, mărturisește Matei Păun.

Din punctul lui de vedere, cel mai important lucru pe care îl face în discuțiile cu antreprenorii este să le dea frâu liber imaginației și visurilor lor. “Și deseori nu este ușor să facem asta. Efectiv trebuie să îi împingem, să le rupem zidurile cu care s-au înconjurat de ani de zile, să îi ducem într-un spațiu mental în care să creadă că orice este posibil”, explică co-fondatorul BAC Investment Bank & Black Sea Fund Advisors.

Iar de mare ajutor pentru antreprenorii la început de drum este și succesul răsunător obținut de UiPath. “Până la urmă ei au fost simbolul acestor unicornuri, au dat frâu liber viselor oamenilor, au demonstrat că este posibil și aici să visezi, să construiești ceva care să aibă ecou chiar și la bursa din New York și cred că acest acest lucru este inestimabil”, conchide Matei Păun.