FacebookTwitterLinkedIn

Ce decizii de business a luat compania dumneavoastră de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

În primul rând, am decis să ne dedicăm resursele producției de măști de protecție, făcând adaptările necesare. În momentul de față, SARTO bespoke investește în testarea și utilizarea unui material corespunzător celor mai recente reglementări privind protecția împotriva virusului. Sperăm ca de săptămâna viitoare să le putem pune în circulație, în condiții optime.

În paralel, funcţionăm la program de lucru normal, însă doar pe baza unei programări prealabile. Un specialist SARTO stă, telefonic, la dispoziția clienţilor pentru programări, întrebări și solicitări referitoare la produsele și serviciile SARTO.

Datorită investiției în atelierul propriu, putem garanta livrările. De asemenea, putem livra un set de produse ce nu necesită deplasarea, precum vouchere și produse ready to wear, disponibile în online shop. Clienților ce se regăsesc în baza de date le putem confecționa piese vestimentare pe comandă de la distanță, având deja măsurile lor.

În plus, vom lansa o nouă platformă – sarto.ro, construită pentru a simplifica semnificativ achizițiile online și pentru a transpune senzația unică a experienței bespoke în mediul online.

Care sunt măsurile pe care compania dvs le-a luat în sprijinul angajaților de la izbucnirea epidemiei de coronavirus?

Echipa noastră este cel mai important asset, motiv pentru care am ales să îi protejăm și să susținem, în continuare, toate locurile de muncă. În acest sens, am introdus un mecanism de rotație a prezenței la birou, lucrând în principal de acasă. Celor a căror deplasare se impune le-am asigurat măști de protecție și decontarea transportului prin serviciul Uber. Totodată, am dotat spațiile comune cu dezinfectant medicinal, am adaptat regulile de curățenie şi am impus dezinfectarea zilnică a obiectelor atinse în mod frecvent.

Care ar fi măsurile guvernamentale ce ar trebui luate în următoarea perioadă de timp pentru atenua efectele negative ale coronavirusului asupra activității din sectorul în care activați.

Cred că, la momentul actual, cel mai mare sprijin ar fi măsurile de stabilitate şi susţinere a pieței, pentru a reduce volatilitatea, panica şi blocajele economice. Riscurile Coronavirus sunt reale, cu impact funest asupra economiei, astăzi ne așteptăm la -30%, iar acesta nu este vârful.

Sperăm ca Autoritățile Guvernamentale să ofere garanții în relație cu băncile și amânări la plata taxelor şi impozitelor (fără prea multă birocrație), pentru a încuraja mediul privat să susțină locurile de muncă şi activitatea economică.

Dacă societățile comerciale primesc de la Stat mesajul că, atât timp cât plătesc salarii, contribuțiile și impozitele sunt/vor fi împinse pentru 6 luni, acestea vor căuta mecanisme să funcționeze, întrucât este mai ușoară revenirea din ritm scăzut, decât din hibernare. De asemenea, garantarea creditelor de către Stat va transmite mediului de afaceri mesajul ca susținem povara împreună.

Care sunt scenariile posibile pe care le vedeți pentru business-ul dvs dacă epidemia continuă și/sau ia amploare? Dar pentru intreaga economie românească?

Astăzi, aceasta pare o criză temporară. Previziunile sumbre spun că, la nivelul UE, aceasta poate duce la pierderea a 25 de milioane de locuri de muncă. Bănuiesc că, în cazul unei crize sistemice, vom vorbi de mult mai multe.

Dacă evoluează negativ, va trebui să ne modificăm modelul de business pentru a funcționa cu o reducere a cererii de 50%.

Cum credeți că ați putea ajuta comunitatea – socială și/sau de business?

Ca şi până acum, acest aspect ne preocupă, motiv pentru care, încă de săptămâna trecută, evaluăm în ce măsură şi modalitate putem produce măști de protecție. Acum că știm că avem capacitatea, așteptăm anumite clarificări cu privire la standarde şi disponibilități de materiale, sperând să putem începem livrările cât de curând.