FacebookTwitterLinkedIn

Propunerea legislativă de actualizare a Directivei UE privind tutunul are ca obiectiv ca produsele din tutun să fie mai puţin atractive pentru tineri, astfel urmează ca 65% din suparafaţa pachetelor de ţigări să fie acoperită de imagini care să atragă atenţia supra consecinţelor fumatului.

Țigările electronice vor fi de semenea reglementate fie ca produse medicale, dacă sunt prezentate ca având proprietăți curative şi promovează abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun. În acest caz, concentrația lor de nicotină nu trebuie să depășească 20mg/ml. Țigările electronice trebuie să fie protejate de copii și să aibă avertismente de sănătate. Restricțiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica și lor.

Potrivit legislaţiei în vigoare, avertismentele de sănătate acoperă cel puțin 30% din fața pachetului și 40% din revers. Textul propus va crește această suprafață la 65%, pe fiecare parte și vor cere care aceste avertismente să fie vizuale – ceea ce nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de față. Pachetele cu mai puțin de 20 de țigări – care sunt mai ieftine și de aceea mai accesibile copiilor, vor fi interzise în puținele state unde mai sunt permise pe piață.

“Acesta este punctul culminant al unor ani de muncă împotriva unui lobby intens al industriei tutunului și a grupurilor lor de avangardă. Aceste noi măsuri sunt un pas mare înainte pentru controlul tutunului și vor contribui la prevenirea apariției unei noi generații de fumători. Știm că cei care încep să fumeze nu sunt adulții, ci copiii, majoritatea fiind mai mici de 18 ani”, a spus raportorul Linda McAvan (S&D, Marea Britanie).

Textul va fi adoptat de Consiliul de Miniștri la 14 martie, potrivit unei informări a Parlamentului European. Statele membre vor fi obligate să aplice prevederile privind produsele de tutun în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a directivei actualizate.

Fumatul este una dintre cauzele principale ale mortalităţii în UE, aproximativ 700.000 de oameni mor annual din acest motiv. De-a lungul anilor, măsurile luate pentru a descuraja fumatul au contribuit la reducerea procentului de fumători în UE 15 de la 40% în 2002 la 28% în 2012, în UE 27.