Cautare
, Contributor

CORONAVIRUS |
|

Măștile handmade și cele din pânză, o soluție eficientă sau ba?

Pentru a vă proteja de Covid-19, principala măsură de urmat și respectat este autoizolarea. Masca din pânză realizată acasă este o falsă soluție, potrivit mai multor experți. Doar pacienții și cadrele medicale aflate în contact direct cu pacienții infectați au nevoie cu adevărat de o mască chirurgicală.  
 aboneaza-te
coronavirus masca

Noul tip de coronavirus NU se transmite prin aer. COVID-19 se răspândește prin particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale și poate fi transmis la o distanță apropiată, de aproximativ 1 metru. Așadar, pentru evitarea extinderii epidemiei de coronavirus este esențial să rămânem acasă, să păstrăm distanța de un metru atunci când interacționăm cu persoane din afara casei,  să ne spălăm mâinile în mod regulat și să strănutăm în pliul cotului sau într-un șervețel de unică folosință.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, purtarea unei măști este recomandată doar persoanelor suspecte sau infectatecu coronaviru, precum și îngrijitorilor în contact direct cu aceștia. În acest moment nu există dovezi științifice care să asigure că purtarea unei măști ne poate proteja de coronavirus.

Dar, iată, panica provocată de răspândirea epidemiei și lipsa de informare corectă au lăsat farmaciile fără stocuri de măști chirurgicale, îngreunând astfel aprovizionarea spitalelor cu măști. Apoi, s-a răspândint trendul măștilor handmade, din pânză, în diverse nuanțe și cu imprimeuri fashion. Sunt acestea din urmă o soluție?

Măștile handmade – eficiență minimă

Pe grupurile de socializare sunt promovate din ce în ce mai mult măștile fabricate manual. E un trend.  Există tot felul de tutoriale care prezintă, pas cu pas, cum să faci o astfel de mască acasă sau cum să-ți aranjezi o eșarfă în jurul gurii și a nasului.

Însă, Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale de sănătate publică menționează că măștile fabricate manual și cele din pânză, bumbac sau tifon NU protejează împotriva infecției cu coronavirus.

Un simplu țesut nu reprezintă o protecție eficientă împotriva coronavirusului. Pentru a fi eficiente, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli: să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă. Materialul din care sunt fabricate măștile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricație prezintă o rețea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor și astfel nu ne protejează eficient împotriva infecțiilor

Mai mult, măștile faciale protejează doar dacă sunt însoțite de spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool cu concentrație de 70%.

În concluzie, masca de pânză poate fi folosită pentru confort psihologic, fără a reprezenta o garanție pentru sănătatea fizică. Spălarea mâinilor cu săpun rămâne o metodă mult mai eficientă de eliminare  a microorganismelor dăunătoare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii