Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

MasterCard: Limitarea comisioanelor interbancare ar putea mări costurile plătite de consumatori

Card_Bani_Portofel.jpg
Limitarea comisioanelor de interchange  ar putea duce la creşterea creşterea costurilor de utilizare pentru posesorii de carduri şi la reducerea investiţiilor instituţiilor financiare în dezvoltarea infrastructurii de plăţi, susţine MasterCard.

„Salutăm iniţiativa autorităţilor de a stimula creşterea utilizării mijloacelor de plată electronice în România, însă preocuparea noastră este să evităm transferul unor costuri la posesorii de carduri”, a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager România şi Moldova, MasterCard.

 „În plus, diminuarea veniturilor pentru instituţiile financiare va avea ca efect direct încetinirea ritmului de investiţii în infrastructură, împiedicând dezvoltarea sistemului de plăţi electronice în România, ce reprezintă în jur de 5% din totalul plăţilor”, a mai spus Cosmin Vladimirescu.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului de modificare a OG nr. 193/2002 vizează o reducere drastică a nivelului comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu cardurile de debit şi de credit, având drept obiectiv diminuarea costurilor pe care comercianţii le suportă pentru acceptarea plăţilor electronice. În realitate, experienţa din ţări unde comisioanele interbancare au fost reduse prin intervenţie legislativă, dovedeşte că aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, băncile emitente fiind nevoite să ajusteze comisioanele pe care aceştia le plătesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate în urma reducerii forţate a comisioanelor de interchange.

„Din experienţa de pe alte pieţe, comercianţii nu transferă beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic către consumatorul final, prin preţuri mai scăzute la produse, în schimb există pericolul real ca acelaşi consumator să plătească mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plată electronice”, spune Vladimirescu.

Spre exemplu, în Spania, comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% în perioada 2006 – 2010. Astfel, comisioanele deţinătorilor de carduri au fost majorate de către băncile emitente cu 50%. Economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianţi a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate deţinătorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro.

Prin urmare, există pericolul ca măsurile propuse prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă să  conducă la o majorare pe alte căi a costurilor percepute posesorilor pentru utilizare şi să descurajeze de fapt utilizarea cardurilor. În plus, dacă veniturile pentru cardurile de plată sunt reduse, băncile emitente nu vor mai fi în postura de a investi în inovaţii costisitoare, precum plăţile mobile, portofele electronice, tehnologii fără contact sau securitate sporită.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii