FacebookTwitterLinkedIn

Automobilul Porsche 928 condus de Tom Cruise în filmul „Risky Business” a fost vedeta licitației Barrett-Jackson de la sfârșitul săptămânii trecute, când și-a schimbat proprietarul pentru 1,98 milioane de dolari.

Produs în 1979, exemplarul vândut la licitație este cel care a beneficiat de cea mai mare expunere în versiunea finală a filmului și apare în scena de urmărire care se încheie cu replica lui Tom Cruise: „Porsche. There’s no substitute”.

Un fel de „Singur acasă” la vârsta adolescenței târzii, „Risky Business” (1983) este debutul regizoral al lui Paul Brickman și filmul care l-a făcut pe Tom Cruise să se remarce. Scenariul, semnat tot de Brickman, spune povestea unui elev eminent provenind dintr-o familie bogată, care se distrează puțin în timp ce părinții săi sunt în vacanță, și lucrurile scapă de sub control.

Sub aparența unei comedii ușoare, filmul atinge chestiuni cât se poate de serioase precum pierderea inocenței și materialismul, Tom Cruise fiind protagonistul unor scene memorabile – cum ar fi cea în care dansează pe masă în chiloți, o postură autoironică în care nu l-am mai văzut până la „Tropic Thunder”Cu un buget de 6,2 milioane de dolari și încasări de 63 de milioane, „Risky Business” a fost nu doar un succes de casă, ci și de critică, devenind în timp unul dintre reperele genului.


Automobilul folosit în film a fost alegerea lui Paul Brickman. Fiind capabil de o viteză maximă de aproape 230 km/h, Porsche 928 are un motor V8 de 4,5 litri al cărui sunet a fost motivul principal pentru care regizorul a vrut mașina în film.

După aventura cinematografică, automobilul a fost întreținut cu meticulozitate în cadrul unei colecții private. apoi a fost subiectul unui documentar, The Quest for the RB928 (Risky Business 928),  în care cineastul Lewis Johnsen caută să afle ce s-a întâmplat cu mașinile din „Risky Business”.

Automobilul a putut fi admirat timp de un an în shwroom-ul Porsche North America, după care a fost prezentat în cadrul expoziției „The Porsche Effect” organizată de cel mai important, influent și bogat muzeu auto al lumii, Petersen Automotive Museum.

Foto Barrett-Jackson

Petersen Automotive Museum. Photo by David Zaitz.