FacebookTwitterLinkedIn

OPORTUNITATEA PENTRU ROMÂNIA

Pandemia a creat o situație fără precedent, a pus întreaga lume în fața unor mari provocări, dar în același timp a creat oportunități. Din perspectiva globală pe care o avem la IBM, pot spune că acesta ar putea fi un moment de cotitură pentru cei care doresc să facă lucrurile altfel. Efectele COVID-19 ne vor urmări mult timp, iar în acest context transformarea digitală a devenit nu doar o oportunitate, ci și o soluție pentru adaptarea la noua normalitate post-COVID. Acesta este și cazul României, o țară care ar avea multe de câștigat dacă își va pune centura de siguranță și va accelera în această călătorie de transformare digitală.

Împreună cu partenerii noștri din întreaga lume am avut contribuții importante la această călătorie. În România, alături de Cisco, am oferit școlilor acces gratuit la soluția pentru telemuncă Cisco Webex, iar voluntari din ambele companii au instruit profesorii pentru a-și putea organiza orele de curs online cu ajutorul acestui instrument digital. Este o inițiativă de succes, dezvoltată în prezent în multe țări europene, care ajută sute de mii de studenți să continue să învețe de acasă. De asemenea, am adaptat ediția din acest an a Call for Code pentru a aborda problemele ridicate de COVID-19, atunci când impactul global al acestei pandemii devenise iminent. În acest fel, am pus bazele pentru dezvoltarea diferitor soluții, cum ar fi o nouă aplicație COVID-19, concepută să ofere asistență medicală cuprinzătoare sau alta care facilitează distanțarea socială prin introducerea cozilor virtuale de la magazin. Am inițiat lansarea „Covid-19 High Performance Computing Consortium”, care aduce puterea de calcul la un nivel fără precedent, sprijinind astfel cercetătorii de pretutindeni să înțeleagă mai bine COVID-19 și să dezvolte tratamente și remedii potențiale. Am oferit clienților noștri, atât companii, cât și din zona guvernamentală, un ghid de bune practici pentru revenire la locul de muncă. Acesta acoperă cele mai importante domenii pentru a asigura și continuitatea afacerii și siguranța angajaților. Nu în ultimul rând, am abordat fenomenul creșterii globale a violenței domestice. El apare și atunci când tehnologia este folosită cu rea intenție, cum ar constrângerea victimelor prin intermediul aplicației pentru cardul de credit. Prin urmare, IBM propune cinci principii cheie pentru produse rezistente la controlul coercitiv.

Toate aceste acțiuni sunt posibile datorită inovațiilor în tehnologii precum cloud hibrid și AI (inteligență artificială), care vor rămâne cele două forțe dominante în transformarea digitală. Am făcut pași importanți pe acest teritoriu când ne-am unit forțele cu Red Hat. De atunci suntem lider mondial în furnizarea de servicii cloud hibrid.

DOMENII CE TREBUIE REFORMATE

Unele industrii fac deja pași importanți pe acest drum, spre exemplu telecomul, în timp ce altele încă au rămas în urmă, dar au acum o oportunitate extraordinară. Educația are o șansă la transformare și continuăm să stimulăm inovația în acest domeniu prin proiectele noastre în derulare. De asemenea, vedem cum în domeniul logisticii transformarea digitală a adus tot mai multe inovații la nivelul lanțurilor de aprovizionare. În situația actuală, acest proces de transformare, care în unele industrii urma să dureze câțiva ani, este acum comprimat la câteva săptămâni sau luni.

Cred însă că este timpul ca toate industriile să se pregătească pentru o altfel de normalitate. La IBM am lansat “COVID-19 Action Guide”, în care ne axăm pe șapte imperative de afaceri ce pot ajuta organizațiile să abordeze cu strategii noi provocările din contextul actual: abilitarea forței de muncă la distanță; colaborare virtuală  cu clienții; acces de la distanță la tot; accelerarea agilității și eficienței; protejarea împotriva noilor riscuri de securitate cibernetică; reducerea costurilor operaționale și facilitarea continuității lanțului de aprovizionare; sprijinirea furnizorilor de sănătate și a serviciilor guvernamentale.

MĂSURI URGENTE PENTRU RELANSARE

Trăim vremuri dificile, iar acum când restricțiile sunt mai relaxate, cu toții trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre. Efectele măsurilor importante impuse de autorități au fost vizibile și trebuie să evităm să revenim la restricții. În plus, guvernul trebuie să asigure o economie sănătoasă, ajutând start-up-urile, IMM-urile și sprijinind liderii IT să transforme și să inoveze.

Considerăm că în aceste perioade fără precedent, de criză severă, guvernele trebuie să acționeze prompt, într-o manieră decisivă. Acestea sunt momente în care colaborarea totală, schimbul de informații și de competențe de clasă mondială pot avea cel mai puternic impact într-un mod rapid și eficient. De exemplu, prin intermediul “IBM Institute for Business Value” IBM pune la dispoziția clienților guvernamentali informații pentru a-i sprijini în trei domenii cheie:

Răspuns imediat: cum să colaborăm pentru a gestiona eficient crizele iminente;
Recuperare și reconstruire: revenirea instituțiilor la un nivel optim de funcționare, reîntoarcerea cetățenilor la serviciu și aducerea sectorului privat pe drumul spre recuperare;
Optimizare pentru noua normalitate: evoluția proceselor de afaceri existente, transformarea industriilor.

REVENIREA DOMENIULUI

De la jumătatea lunii martie, peste 95% din forța de muncă globală a IBM a lucrat de la distanță din cauza pandemiei COVID-19. Acum, odată cu reducerea restricțiilor, am elaborat un ghid practic, bazat pe date, care să permită revenirea angajaților. Oricum, lucrul la distanță a făcut parte din cultura IBM de zeci de ani, astfel că echipele noastre au continuat să colaboreze foarte eficient. Cu peste 350.000 de angajați în întreaga lume – mulți dintre ei lucrând de acasă – oferim resurse educaționale online, programe de asistență individuală, aplicații de telemedicină, astfel încât să păstrăm bunăstarea oamenilor noștri.

IBM a răzbătut prin multe crize globale de-a lungul istoriei sale de 109 ani. Am perseverat, bazându-ne pe decizii luate în baza valorilor care transcend business-ul și lucrând împreună pentru a ne ajuta reciproc și a sprijini întreaga lume. Am dori să privim în urmă la un moment dat și să spunem că acesta a fost momentul în care transformarea digitală a afacerilor și a societății a accelerat brusc. Împreună, am pus bazele lumii post-COVID.