
(interviul integral online)
Forbes: Cum apreciați într-un singur cuvânt evoluția companiei pe care o conduceți în anul 2017? Acum, la final de an, cum arată realizările în raport cu obiectivele de la începutul anului? Detaliați!
Mark Hilton: Pot spune că sunt satisfăcut și recunoscător în ceea ce privește performanţa business-ului nostru în 2017. Satisfăcut în ceea ce privește creșterea afacerii. Termenul de evoluție descrie foarte bine progresul de anul acesta.
Am continuat să dezvoltăm brandurile KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery ȋn România, prin deschiderea unor noi restaurante, prin pătrunderea în orașe noi, prin lansarea unor proiecte precum Coffee Corner-ul de la KFC Unirii sau aplicația Pizza Hut Delivery. În plus, în martie am deschis primul restaurant KFC in Italia, în luna mai am creat Sphera Franchise Group, holding care cuprinde brandurile pe care le operăm în România și KFC în Moldova și Italia.
În octombrie, am deschis primul Taco Bell în București, eveniment care s-a bucurat de foarte mult succes în rândul clienților noștri. Iar în noiembrie am listat cu succes Sphera la Bursa de Valori București.
Avem multe lucruri de făcut pentru a continua să creștem această afacere și pentru a ne respecta angajamentele luate în fața clienților și acţionarilor, dar, în timp ce privim spre viitor, reflectând la evoluţia afacerii de anul acesta, putem spune că satisfacţie este un bun mod de a sumariza performanța noastră din 2017.
În al doilea rând, sunt recunoscător, pentru că am realizat toate acestea prin munca, dedicarea, talentul și leadershipul echipelor noastre din țară. Performanțele lor au fost atât de bune încât au făcut ca afacerea să crească. Sunt norocos să am alături de mine o echipă puternică, ce livrează atât de mult pentru afacere și pentru branduri.
Forbes: Care a fost evenimentul care v-a impresionat neplăcut în domeniul în care activați și care a fost evenimentul care v-a impresionat plăcut?
Mark Hilton: Afacerile au nevoie de predictibilitate pentru a putea planifica și apoi implementa planurile respective, astfel este clar util să lucrezi într-un astfel de mediu. Pentru o afacere în creștere, deschiderea de noi unități ne permite să angajăm mai mulți oameni, să le oferim posibilitatea unei cariere, să le oferim salarii și oportunități, astfel că predictibilitatea este un lucru important.
Anul acesta am văzut că procesul de deschidere de noi unități a devenit mai dificil, în multe din cazuri tocmai datorită lipsei de claritate în ceea ce privește condițiile necesare pentru deschiderea unui restaurant, astfel orice ajutor în clarificarea și transparentizarea acestui proces ar fi binevenit.
Forbes: Care sunt cele mai bune trei lucruri care s-au întâmplat în 2017 în România? (din punct de vedere business, social, politic, etc.)
Mark Hilton: Având în vedere faptul că lucrăm într-un sector care este influențat direct de apetitul de consum al clienților, afacerea noastră a fost influențată pozitiv de creșterea puterii de cumpărare, pe fondul majorării salariului brut minim și mediu, scăderii ratei de șomaj și a reducerii cotei de TVA.
Forbes: În ce măsură deciziile sau intențiile guvernelor au influențat activitatea companiei dumneavoastră în acest an? Detaliați!
Mark Hilton: Afacerea noastră este dependentă de bugetul pe care consumatorii îl alocă mâncatului în oraș, iar în acest sens, așa cum am menționat, este influențată direct de puterea de cumpărare.
Din acest punct de vedere, orice decizie care are astfel de implicații directe influențează afacerea noastră. Prin urmare, scăderea cotei de TVA și creșterea salariului minim brut au avut un impact pozitiv.
În același timp, ne-am asumat angajamente pe termen lung pe piața locală, astfel este important ca avansul economic să fie unul sustenabil.
Forbes: În anul centenarului Marii Uniri, care considerați că ar trebui să fie cele trei preocupări principale ale societății românești (Guvern, Parlament, Justiție, societate civilă, etc.)?
Mark Hilton: România are o serie de avantaje competitive în comparație cu alte piețe, iar unul dintre acestea este forța de muncă. Am lucrat cu și într-un număr mare de țări din întreaga lume iar calitatea oamenilor care lucrează în România, dorința lor de a învăţa, deschiderea lor, capabilitățile sunt la fel de puternice sau mai bune decât ale majorități. Acesta este un avantaj uriaș pentru afacerile care sunt prezente aici. Admir ceea ce realizează echipele noastre în fiecare zi și sunt foarte mândru de toți.
Cu toate acestea, între 2,5 și 4 milioane de români (conform unor statistici diferite) lucrează în străinătate. Iar acest lucru afectează toate sectoarele și industriile, inclusiv segmentul food service. Ca și în alte sectoare, retail-ul și sectorul food service se confruntă cu provocări crescânde în ceea ce privește atragerea de noi talente.
Prin urmare, cred că trebuie depuse toate eforturile pentru a încuraja românii care lucrează în străinătate să se întoarcă acasă, iar pe cei care sunt aici să rămână şi să-și dezvolte carierele aici.
Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră pentru anul viitor?
Mark Hilton: Sectorul food service este de așteptat să crească semnificativ în anii următori – o analiză Deloitte estimează o rată medie de creștere anuală de 4% pentru perioada 2017-2022.
Planul nostru este de a satisface cerințele pieței. Astfel, în 2018 avem o strategie foarte ambițioasă de deschidere a 23 de noi restaurante în România, Moldova și Italia. De asemenea, suntem încântați de succesul și interesul generat de deschiderea primelor două restaurante Taco Bell în România și aşteptăm același succes pentru celelalte trei restaurante Taco Bell pe care avem de gând să le deschidem până la finalul lui 2018.
Mai mult, suntem concentrați pe dezvoltarea afacerii din Italia pentru că vedem multe oportunități în această piață.
Forbes: Care considerați că este cea mai mare provocare la nivel mondial în anul 2018?
Mark Hilton: O mare parte din angajații noștri sunt tineri adulți. În multe din cazuri suntem primul job al oamenilor, fie full-time sau part-time pentru a putea câştiga bani în timpul studiilor sau atunci când alta este principala preocupare.
Astfel, pentru noi este esenţial să asigurăm un mediu de lucru care este atractiv pentru millenials. Integrarea noilor generații pe piața muncii necesită o tot mai mare atenție pentru că tehnologia schimbă mediul de lucru în timp ce așteptările noilor generații de angajați se schimbă.
Conform unui studiu iSense din 2017, programul de lucru este cel mai important element pe care millenials îl iau în considerare atunci când acceptă o ofertă de muncă (48% din respondenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani).
Millenials preferă libertatea și obiective bine conturate (în detrimentul banilor) pentru cariera lor. Nu este vorba despre faptul că millenials nu își doresc să aibă succes în carieră, doar că realizează acest lucru în termenii lor și în maniere mai puțin convenționale.
Training-uri, programe de mentorat, flexibilitatea programului, un salariu corect, prime de vacanță și bonusuri de performanță sunt instrumente esenţiale în asigurarea poziției de „angajator preferat”, iar acest lucru nu este ușor de realizat pentru afaceri din întreaga lume.
(4 decembrie 2017, București)