FacebookTwitterLinkedIn

Fie că vorbim despre angajați sau antreprenori, aproape majoritatea dintre ei au fost expuși la conceptul de leadership. Din punctul de vedere al lui Marius Ștefan, care are o experiență de circa 15 ani în antrepenoriat și, implicit, în managerierea oamenilor, un lider trebuie să îi motiveze, să îi inspire pe cei din jurul lui și să se asigure că și în lipsa lui efectul acesta continuă. “Acest lucru pentru mine este un efort conștient”, spune Marius Ștefan, Owner și CEO Autonom Group.

De altfel, el definește cultura organizațională a unei companii ca fiind comportamentul angajaților atunci când aceștia cred că nu îi vede nimeni. Astfel că, pune mare accent pe autonomie în cadrul afacerii sale. “Noi definim autonomia ca fiind libertate plus responsabilitate. Partea de responsabilitate o definim prin sisteme. Pornim de fiecare dată cu încredere atunci când angajăm o persoană nouă”, punctează Marius Ștefan.

Pe de altă parte, antreprenorul consideră că eforturile mici, dar constante duc la creșteri pe termen lung. Iar evoluția Autonom a confirmat această strategie de-a lungul anilor. “Autonom a crescut de la înființare cu 50% an de an, și asta fără să existe vreun scop. Este o consecință a multor acțiuni pe care le facem”, mai spune acesta.

Deși ultimul an a implicat schimbări radicale în rândul companiilor, potrivit lui Marius Ștefan principiile pe care se bazează stoicismul vor rămâne “ever green, universal valabile”, fie că este criză, fie că nu.

În plus, CEO-ul Autonom Group a învățat pe parcursul carierei sale de antreprenor că viața este 10% ceea ce ți se întâmplă și 90% cum reacționezi la ea. “Asta e regula de aur în stoicism. Singurul lucru asupra căruia ai control este modul cum reacționezi la ceea ce se întâmplă în jurul tău. Și asta e valabil și pentru viață și pentru business. Întrebarea pe care mi-o adresez mereu și care mi-a devenit un reflex este: Pot să fac ceva legat de asta? Dacă răspunsul este nu, atunci mă calmez instantaneu”, explică Marius Ștefan. Iar în business este și mai simplu. Marius Ștefan sugerează că antreprenorii trebuie să se concentreze îndeosebi doar pe acele lucruri și evenimente asupra căror au control și care contează cu adevărat pentru clienții și furnizorii lor. Astfel, vor avea șanse mult mai mari de reușită. “La ce nu te pricepi să faci cât mai puțin și la ce te pricepi să faci doar acele lucruri. Sunt chestii mici, dar care pot să aibă un impact foarte mare asupra strategiei de business”, mărturisește el.

Recent, Owner-ul Autonom Group s-a alăturat și Endeavor, o organizație al cărei scop este de a găsi companii care pot fi scalate la nivel regional și global. În România, organizația și-a făcut debutul în luna februarie a acestui an. “Orice companie care dorește să scaleze și simte că are nevoie de suport, care vrea să atragă investiții, mentori sau poate potențiali clienți și să fie alături de alte companii care au scalat, poate să intre în rețeaua asta și să devină Endeavor Entreprenuer. (…) Organizația caută antreprenori cu ambiție”, mai spune acesta.

Mai mult decât atât, Marius Ștefan atrage atenția și asupra importanței unui board of advisers sau chiar board of directors. “Vine un moment în viața fiecărui antreprenor sau fiecărui business în care simți că ai nevoie să îți validezi modul în care gândești sau să vezi care sunt lucrurile pe care tu nu le vezi. Și acesta este unul dintre rolurile unui consiliu consultativ. Nu costă mare lucru să vă faceți un board of advisers. Valoarea antreprenorului, dacă se ține sistematic de el, este mult mai mare”, concluzionează omul de afaceri.