Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Marius şi Emil Cristescu

Marius_si_Emil_Cristescu_VM052.jpg
Avere: 500- 550 milioane de euro Reşedinţă: Timiş Domenii: industrie, turism, imobiliare şi construcţii, comerţ

Lui Marius Cristescu nu-i mai arde de glume. Din discursul voios de anul trecut, plin de planuri şi aşteptări, nu a mai rămas aproape nimic. Criza puternică din ultimul an i-a cam făcut pe cei doi fraţi din Timişoara, Marius şi Emil Cristescu, să reconsidere strategiile anterioare şi să aibă în vedere doar un singur lucru: să păstreaze în portofoliu doar ce aduce profit.

„În momentul de faţă, orice om de afaceri trebuie să se reinventeze. A sosit momentul în care nu te mai poţi ocupa de toate, iar atunci trebuie să te gândeşti în ce vrei să investeşti în continuare“, spune grav Marius Cristescu. Noua sa deviză este tranşantă: „Ce nu îţi aduce bani, vinzi, ce îţi aduce bani, păstrezi!“. Dacă în urmă cu un an, cei doi fraţi care controlează grupul de firme Bega se ghidau după o strategie simplă, care părea să îi protejeze de derapajele economice din ţară, şi anume „strategia păianjenului“ (intrarea pe mai multe domenii de activitate asigură proprietarului unei afaceri un risc mai mic, iar în cazul în care un business se confruntă cu probleme, rulajul grupului se susţine prin celelalte), la începutul acestui an, fraţii Cristescu decideau să facă ordine în ogradă.

„Păianjenul“ lor începea să ­şchioapete, iar unul dintre „picioruşele“ bolnave a fost businessul reparaţiilor de vagoane, Bega Reparaţii Vagoane, pe care cei doi industriaşi voiau să îl închidă în această primăvară. „Afacerile CFR-ului au scăzut cu 50%, iar ei au un stoc de vagoane reparate chiar de anul trecut. Există posibilitatea ca nici 10% din numărul lor de vagoane să nu fie reparate în acest an. Aşa că nu are rost să ţinem o fabrică doar pentru atât“, spunea Cristescu în luna martie 2010 şi sublinia, din nou, faptul că acum merită să investeşti în domenii din care ştii sigur că îţi ies bani. Se pare însă că „picioruşul“ s-a vindecat între timp. Sau, mai bine zis, la timp. „Mai aveam câteva zile şi închideam atelierele, deja dădusem preavizul oamenilor“, îşi aminteşte acum Marius Cristescu. Au avut noroc. Un contract cu o firmă din Ungaria pentru reparaţia vagoanelor le-a asigurat existenţa pentru cel puţin încă trei ani. Fraţii Cristescu sunt de părere că vor ieşi în câştig şi prin reclasificarea hotelului Timişoara la cinci stele şi cu deschiderea sălilor de conferinţe. După cum spun chiar ei, tot efortul investiţional (cei doi au alocat 4,5 milioane de euro în acest an pentru hotel) se îndreaptă în acest moment către finalizarea acestor lucrări. „Timişoara are nevoie de un centru de conferinţe foarte mare. Dacă ai un eveniment mare, nu îl poţi ţine aici pentru că nu există un spaţiu pe măsură“, afirmă Marius Cristescu şi adaugă imediat faptul că sala de conferinţe la care lucrează va avea 1.000 de locuri.

„Odată încheiată investiţia, hotelul va deveni cel mai mare din Timişoara.  Va fi singurul hotel de cinci stele de aici, va avea cel mai mare

SPA şi cea mai mare sală de conferinţe din oraş“, se laudă el.  Corpul de cinci stele cuprinde 60 de camere şi 12 apartamente, iar cel de patru stele include 120 de camere.

Platforma Faur, pe care Marius şi Emil Cristescu o deţin în Bucureşti, este un alt business care a mers bine, deşi au fost şi aici câteva mici scăpări. „Ne-am confruntat în ultimul an cu foarte multe falimente în parcul industrial. Norocul nostru este că am pus în funcţiune alte spaţii noi“, spune Cristescu. Potrivit omului de afaceri timişorean, nivelul chiriilor încasate în ultimul an de la Faur se ridică la circa patru milioane de euro. „Este o cifră bună, însă nu se compară cu venituri de şapte milioane de euro, cum erau cele din 2008, de exemplu“, spune cu tristeţe  Marius Cristescu. Cei doi fraţi deţin circa 70 de hectare pe platforma industrială de la marginea Capitalei, din totalul de 90 de hectare aferente acesteia. La preluarea parcului, în 2002, au fost copleşiţi de datoriile care apăreau în fiecare zi şi care s-au ridicat undeva la 25 milioane de euro.

Deşi au fost pentru o vreme în postura de a renunţa la o serie de afaceri neprofitabile, pentru cei doi fraţi un lucru e sigur: criza naşte ocazii de business. „Recesiunea este o foarte mare oportunitate, dar vor supravieţui cei care reuşesc să îşi schimbe mentalitatea. Şansa celor tineri e că nu toţi o vor face. Iar cei care nu vor reuşi vor trebui să lase altora loc pe piaţă“, concluzionează el.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii