FacebookTwitterLinkedIn

În ultimele șase luni s-a tot discutat despre cum implementarea conceptului de work from home va “ucide” cererea de spații de birouri. Însă, cu toate că volumul tranzacțiilor pe acest segment a scăzut semnificativ, Marius Șcuta, Head of Office Department JLL România, consideră că suprafața ocupată de companii va rămâne constantă”.

“Momentan, nu putem discuta de o evoluție a prețurilor chiriilor pe segmentul de birouri, pentru că nu avem schimbări la nivel de chirie de bază (chirie cerută), în niciuna din subzonele din București. Aceste chirii se mențin la un nivel corect și similar de câțiva ani de zile, chiar dacă prețul terenurilor, al materialelor de construcții și al forței de muncă a crescut constant. Există într-adevăr fluctuații în ceea ce privește pachetele de bonusuri (Incentive) oferite chiriașilor existenți sau potențiali, fiecare proprietar fiind mai agresiv sau nu, în funcție de locația clădirii sau de suprafețele vacante din momentul respectiv.

Ca și trend, până la sfârșitul acestui an, există posibilitatea să observăm anumite corecții ale chiriilor cerute, în special acolo unde vor apărea spații vacante semnificative ca dimensiuni sau unde anumite spații disponibile la subînchiriere vor concura direct cu spațiile libere oferite de proprietari. Din păcate, din cauza impredictibilității aduse de această pandemie, aproape toate deciziile luate în acest moment de către companii sunt reacții la cald, de protecție a costurilor, a businessurilor, lucru ce va afecta pe termen scurt activitatea de închiriere a spațiilor de birouri.

Am observat la anumite companii care au realizat deja că munca de acasă pe termen lung nu este atât de eficientă sau nu va fi la fel de eficientă, așa cum este promovată în acest moment. Aceste companii gândesc deja soluții pentru viitor, iar una dintre aceste soluții este să mărească suprafața alocată ca și procent unui angajat, pentru a putea oferi distanțarea fizică cerută de situația curentă, dar și de a facilita în continuare colaborarea și inovarea în rândul anagajaților. Această mărire a suprafeței este corelată și cu lucrul de acasă pentru 1-2 zile/ săptămână, astfel că cel mai probabil în medie, raportat la numărul total de angajați, suprafața ocupată de companii va rămâne constantă”, a declarat pentru Forbes Marius Șcuta, Head of Office Department JLL România.