FacebookTwitterLinkedIn

Întrebat de „Forbes România” dacă un minister în România poate să ajungă vreodată să fie considerat de cetățeni drept un minister inovator, Marius-Raul Bostan a spus:

„Un minister inovator ar trebui, în primul rând, să fie în fiecare moment la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul său de activitate. Și pentru asta ar trebui să aibă o echipă.”

GALERIE FOTO CONFERINȚA FORBES FUTURE

De fapt, prima grijă a lui Marius-Raul Bostan când am venit la minister au fost oamenii.

Marius-Raul Bostan: Dar am observat că oamenii din minister nu foloseau calculatoarele. Ce-am făcut? Mi-am adus un consilier foarte tânăr. Și am încercat să introduc o nouă atitudine în structura existentă din minister.”

El recunoaște că nu poate schimba structura ministerului peste noapte.

Marius-Raul Bostan: Mi-ar trebui șase luni ca să fac această schimbare. Și atunci, mi-am propus să schimb un pic mentalitatea și să mă descurc cu resursa umană existentă din minister.”

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE INOVAȚIE ÎN EDIȚIA SPECIALĂ FORBES INNOVATION 

C1_Forbes_165_9mai

Ministrul și-a sunat prietenii propunându-le să facă parte din echipa sa. Cei mai mulți l-au refuzat.

Marius-Raul  Bostan: Ministerul nu este o companie. În minister ai multe constrângeri.

Marius-Raul  Bostan: În fiecare săptămână de când sunt la minister am făcut câte ceva. De exemplu, prima dată am propus să facem o scrisoare cu ceea ce își dorește fiecare. Și toată lumea a scris. Astfel, au fost oameni care au venit cu ochii în lacrimi și mi-au spus: „Mă simt util!” Cu acești oameni din minister încerc să fac cât mai mult cu putință.

Ministrul Comunicaíilor recunoaște că nu este adeptul revoluțiilor.

Marius-Raul  Bostan: După 48 de ore, m-am gândit să ies și să spun: <<Acest minister trebuie desființat și reînființat într-un nou minister!>> Dar lucrul acesta mi-ar fi consumat mandatul făcând transformarea organizațională. Și atunci, am decis să merg pe lucruri legate de valori, de principii, de informații și cu resursele puține pe care le am să rezolv probleme precise și clare până la finalul acestui an. Asta este strategia mea!

Marius-Raul  Bostan: Prima dată am văzut site-ul ministerului. Îl facem cu forțe proprii ca să realizăm o cultură a inovației! Am făcut un grup mai mare decât trebuia, cu ideea ca să lucreze toată lumea, ca să aibă un driver și să orienteze site-ul spre cetățeni. Acum, site-ul ministerul e orientat mai mult spre nevoile de informare ale cetățenilor. Astfel, în jumătate de zi, maxim o zi, răspundem la fiecare întrebare a cetățenilor.

De asemenea, ministrul a declarat că a reușit în șase luni să genereze un număr de plăți cu cardul pe Ghișeul.ro reprezentând 40% din volumul total de plăți realizate în ultimii patru ani, pentru că au fost simplificate multe proceduri de plată.

Ministrul s-a declarat un partizan al inovației.

Marius-Raul  Bostan: Consider că inovația este cea mai mare oportunitate a momentului. Oportunitatea trebuie căutată în fiecare zi.

Ministrul Comunicațiilor a constatat că, „de multe ori apar inveții, inovații și lucruri extraordinare pe care nu le folosim”.

Marius-Raul  Bostan: De fapt, nu folosim adevărata forță a tehnologiei și a beneficiilor tehnologiei în afacerile noastre și în viața noastră. Din păcate, folosim niște extensii ale tehnologiei care nu ne aduc plusvaloare.

El a mai spus că abilitățile noastre de a folosi tehnologia la nivel de masă sunt, din păcate, reduse. „Avem vârfuri în corporații, care folosesc această oportunitate a inovației, dar nivelul mediu este de utilizator, fără a folosi facilitățile existente”.

VEZI CE AU SPUS CEILALȚI SPEAKERI ÎN CADRUL FORBES FUTURE CONFERENCE

În cadrul conferinței Forbes Future: Innovation & Tech Conference, ministrul a mai spus că s-a finalizat evaluarea a peste 237 de proiecte în domeniul inovării și care au trecut pragul de eligibilitate și procedură administrativă.

Marius-Raul  Bostan: „Până în septembrie vom semna contracte de până la 50 de milioane de euro în domeniul inovației. Sunt subvenții oferite de stat, prin fonduri europene. Probabil rezultatele acestor contracte în produse inovative se vor vedea în următorii ani”, a precizat ministrul Comunicațiilor.