Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Marius Ghenea

Marius Ghenea 1.jpg
Avere: 10-11  milioane de euro Vârstă: 42 de ani Reşedinţă: Bucureşti Domenii: IT&C

Omul de afaceri Marius Ghenea este proprietarul grupului Fit Distribution, cu activităţi de distribuţie IT şi comerţ online. El este unul dintre antreprenorii de tip business-angel ai mediului autohton de afaceri. Cele mai cunoscute sunt Casia Communications, cu activităţi în
indoor-media, Orbital Solution – distribuţie produse confort termic şi instalaţii, VikingProfil – producător de ţiglă metalică şi Italian Coffee Concept, companie care deţine franciza de cafenele Testa Rossa pentru România.

La începutul anului, Marius Ghenea a vândut toate acţiunile Casia Communications către agenţia de indoor advertising Elevate. Proiectul a fost prezentat în emisiunea Arena Leilor, iar Marius Ghenea a preluat un pachet de acţiuni alături de cofondatoarele businessului, Simona Opriş şi Carmen Vornicelu.

Anul trecut, Marius Ghenea a achiziţionat, prin Fit Distribution, PC Garage SRL, unul dintre primele cinci magazine online IT din România după cifra de afaceri. Veniturile firmei cumpărate au fost de aproximativ zece milioane de dolari în ultimul an dinaintea tranzacţiei.

Cunoscutul om de afaceri predă un curs de antreprenoriat în cadrul programului de Executive MBA de la şcoala de afaceri CEU Business School. Născut la Craiova, el este absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti. Ghenea este cunoscut pentru înfiinţarea companiei Flamingo Computers în 1994, din care a ieşit în 2001.

Businessurile lui din online şi distribuţie IT&C au înregistrat anul trecut o creştere a afacerilor cu 35%, la aproximativ 18 milioane de euro, pe fondul politicii de achiziţii pe care Ghenea a implementat-o anul trecut. În 2009, principalele activităţi ale businessului său au fost cele din domeniul online, cu Fit Distribution, PC Garage şi Online Fashion Group.

În total, cifra de afaceri a grupului său a fost de aproximativ 25 milioane de euro, potrivit propriilor declaraţii, în creştere cu 15% faţă de 2008. Profitul din exploatare a fost de 5% din cifra de afaceri, iar cel net de 1%. „Ţinând cont de criza economică profundă din România, care a afectat mai ales consumul de produse de folosinţă îndelungată (în principal produse IT şi electronice), rezultatele înregistrate de companiile în care investesc au fost excelente. Practic, am fost singura companie importantă din domeniul IT care şi-a continuat creşterea, în timp ce UltraPro a dat faliment, iar eMAG a scăzut ca cifră de afaceri“, a rezumat Ghenea parcursul său în afaceri de-a lungul anului trecut.

Pentru 2010, Marius Ghenea estimează că unele dintre firmele din grupul său vor înregistra afaceri în creştere. ElectroFun.ro, retailer de echipamente electronice şi electrocasnice prezent în mediul online, vizează vânzări de 1,5 milioane de euro până la sfârşitul anului. Firma deţinută de compania de distribuţie IT FitDistribution a avut şi în 2009 afaceri în creştere comparativ cu 2008. Şi PCFun, una dintre cele mai importante afaceri ale antreprenorului în serie, a avut vânzări în creştere în 2009 cu aproximativ 35%. Pe site-urile lui Ghenea care comercializează produse IT, notebook-urile şi netbook-urile au avut cea mai mare căutare.

Marius Ghenea admite că businessul în mediul online îi este cel mai apropiat, însă în portofoliul său s-au aflat şi încă se află afaceri din domenii diferite. Pe lângă publicitate şi cafenele, Ghenea este prezent în acţionariatul unor producători de materiale de construcţii precum Seliron şi Orbital Solution. Până în 2008, el deţinea şi producătorul de ţigle Viking Profil. Nu ar fi exclus însă ca Ghenea să iasă din afacerile care nu au legătură cu mediul online. Firmele sale cu sedii virtuale vând de la obiecte de vestimentaţie şi încălţăminte, până la jucării, brazi de Crăciun, flori şi produse IT.

Fostul CEO Flamingo şi Flanco, Ghenea vrea să îşi extindă în continuare portofoliul de afaceri în mediul online. Pentru 2010, el a avut un buget de achiziţii de circa un milion de euro, potrivit unei declaraţii de la începutul anului.

Antreprenorul este pasionat de vacanţe. A călătorit pe toate continentele şi a vizitat peste 80 de ţări, iar cele mai dragi destinaţii de vacanţă sunt Monte Carlo, Hawaii, Bora Bora, Seychelles, Aruba şi Maldive. În România se relaxează în Deltă. Marius Ghenea practică diving, şi începând din 2001 a făcut scufundări în Pacific, Atlantic, Indian, Marea Mediterană, Marea Roşie, Marea Caraibelor. Îi plac istoria, geografia şi arheologia şi este cunoscut pentru colecţia sa de hărţi aduse din toată lumea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii