FacebookTwitterLinkedIn

Fondul de investiții, atât de capital de risc, cât și de capital privat, 3TS Capital Partners și-a accelerat investițiile în țara noastră, în ultimii ani. Managerul de fonduri de investiții cunoscut în Europa Centrala și de Est (CEE) pentru investițiile în companiile din sectoarele TMT (Tehnologie, Media și Comunicații) a făcut o singură investiție în România în 2013, după care au urmat două, în 2014, trei, în 2015, și patru, anul trecut.

În cazul fondului 3TS pentru România (Catalyst Romania, un fond finanțat de IEF prin inițiativa JEREMIE), accelerarea investițiilor a fost legată, în principal, de creșterea numărului de proiecte aflate în analiză, așa cum este firesc, în prima perioadă de activitate a unui fond de investiții, ca și de finalizarea perioadei de investiții primare, conform cu perioada de programare pentru fondurile JEREMIE”, precizează Marius Ghenea, Investment Director al 3TS Capital Partners.

În prezent, 3TS are un portofoliu de peste zece companii de tehnologie sau bazate pe tehnologie în Romania, printre care Vola.ro, Elefant.ro etc., iar, până în ianuarie, a fost Vector Watch, producător de ceasuri inteligente, pe care l-au preluat americanii FitBit, pentru 15 milioane de dolari.

Afacerea românească Vector Watch, cumpărată de americanii de la Fitbit

După ce au cumpărat Vector Watch, americanii de la FitBit deschid un centru de cercetare & dezvoltare în București

Fitbit a divulgat cu cât a achiziționat Vector Watch: 15 milioane de dolari

Intenționăm să continuăm investițiile în România în acest domeniu al tehnologiei, al companiilor de IT, care au un potențial deosebit de dezvoltare. Fondurile aflate sub managementul 3TS Capital Partners sunt de peste 100 de milioane de euro pentru întreaga regiune CEE, iar România este una dintre piețele cele mai importante, ca invesiții, pentru 3TS, alături de Polonia. Astfel, putem spune că avem fonduri suficiente pentru noi investiții, în următorii ani”, subliniază Ghenea.

Cele mai mari trei tranzacții cu firme din România, din 2016

Un altfel de an excepțional

Piața din România apare acum în dimensiunile sale reale, a doua piață din regiune după Polonia

Investment Director-ul 3TS Capital Partners remarcă faptul că piața de fuziuni și achiziții (mergers&aquisitions, M&A) românească este în creștere, ținând cont de recentele tranzacții de peste jumătate de miliard de euro, de la finele anului trecut. Printre acestea este cea prin care lanțul de supermaketuri Profi l-a preluat fondul de investiții Mid Europa Partners de la fondul Enterprise Investors, pentru 533 milioane de euro.

Cea mai mare tranzacție din retailul local: Profi a fost vândut pentru 533 milioane de euro

Chinezii de la CEFC achiziționează pachetul majoritar al Petromidia și Rompetrol

Cea mai mare tranzacție din 2016, din România: Japonezii de la Asahi cumpără berile Ciucaș, Timișoreana și Ursus într-o tranzacție internațională de 7,3 mld euro

Ghenea, un cunoscut antreprenor în serie și unul dintre fondatorii Flanco, a vânut el însuși retailer-ul online PC Garage către eMAG, parte a grupului Naspers, în aprilie 2016.

Consiliul Concurenței: eMAG poate să preia PC Garage în anumite condiții

Antreprenor în serie

Evoluția economică pozitivă a României a influențat, cu siguranță, în bine, piața de fuziuni și achiziții din România. Piața a fost suplimentar favorizată și de faptul că România pare, din ce în ce mai mult, o destinație sigură de investiții în CEE, prin comparație cu alte zone care fie nu performează bine economic, fie au serioase probleme politice sau de altă natură (Ucraina, Turcia, Ungaria, Bulgaria).

Nu în ultimul rând, pe fondul creșterii PIB și a unei convergențe sporite, în ultimii doi-trei ani (ca gradient de creștere față de media europeană), piața românească apare acum, din ce în ce mai clar, în dimensiunile sale reale, respectiv a doua piață din regiune, după Polonia, așa cum este de fapt ca populație.

Cred ca piața de M&A va crește în continuare, atât la nivelul investițiilor în companii (cash-in), cât și în buy-out și tranzacții secundare”, detaliază Ghenea.

Pentru a crește piața de M&A, la aceste evoluții se adaugă două măsuri adoptate, care se așteaptă să fie implementate.

Lansarea programelor de capital de risc cu fonduri europene (progamele JEREMIE pentru perioada master-planului 2014-2020), care au fost aprobate, dar a căror lansare a întârziat, probabil, pe fondul campaniei electorale și a schimbărilor frecvente la vârful ministerului de resort – trei miniștri „plini” au fost schimbați, în mai puțin de un an, la Ministerul Fondurilor Europene”, completează Ghenea.

Altă măsură o reprezintă finalizarea normelor și implementarea în practică a legislației Business Angel, la a cărei legiferare, din mediul privat, a contribuit și Marius Ghenea, acum trei ani, când a fost lansat proiectul.

Această legislație ar putea stimula noi investiții business-angel în companii românești, ceea ce, desigur, ar avea un impact pozitiv și pentru activitățile de fuziuni și achiziții, fie imediat, fie în etapa următoare a dezvoltării acelor companii care utilizează investiții business-angel la nivel early stage”, mai spune directorul de investiții pentru România al 3TS Capital Partners.

Miza de miliarde. De euro

Profi la a doua tranzacție în mai puțin de patru luni: BERD devine acționar minoritar

Cea mai mare tranzacție din retail-ul din regiune: Mid Europa a vândut Zabka pentru 1 miliard de euro

KPMG România a acordat consultanță pentru 10 tranzacții de M&A în 2016

Enterprise Investors, cu investiții în România, a încasat de 10 ori mai mult decât a investit, în 2016, în Europa Centrală și de Est

CMS – Euromoney: Piața de M&A din România a fost de 1,98 miliarde de euro, în 2016

Florin Vasilică (EY România): „Ne așteptăm să fie un număr semnificativ de tranzacții de M&A, valoarea companiilor să crească, în 2017”

Cornelia Bumbăcea (PwC România): „Observăm o creștere a numărului de antreprenori interesați de vânzarea companiei”