FacebookTwitterLinkedIn

Evoluția companiei într-un cuvânt

Pot rezuma evoluția companiei Setrio în 2020 în două cuvinte: integrare și adaptabilitate. Fiind o companie care se ocupă cu digitalizarea fluxurilor operaționale din industriile de sănătate și logistică pot spune că am fost în categoria de companii mai puțin afectate de pandemia Covid 19. Recunoaștem și înțelegem dificultățile prin care trec alte companii din România și din lume în acest moment și încurajam managerii să adopte cât mai repede soluții digitale pentru că indiferent de momentul cand se va soluționa pandemia, acesta este viitorul în orice tip de business. Deși activăm în zone privilegiate ale pieței, am fost și noi afectați în prima fază a pandemiei când frica de necunoscut a blocat efectiv piața și bineînțeles au scăzut investițiile. Începând cu startul stării de urgență timp de aproximativ 3 luni nu am mai făcut implementări de software la clienți noi, ceea ce a avut un impact de aproximativ 10% in cifra de afaceri preconizată pentru 2020. După cele 3 luni lucrurile au revenit la normal, astfel încât acum putem să livrăm eficient și în deplină siguranță produsele și serviciile noastre. Clienții noștri apreciază mai mult trainingul on-site decât cel de la distanță și datorită faptului că avem în toată țara echipe de tehnicieni care merg în locațiile clienților pentru implementare, am făcut față cu brio cerințelor în creștere din ultima parte a anului.

Cele mai importante lecții

Se spune ca nevoia și urgența sunt părinții inovației. Avantajul nostru ca și producător de software este că ne adaptăm rapid schimbărilor, astfel că am reușit în doar 2 săptămâni să lansăm un modul de consultanță medicală online pentru soluțiile noastre de clinică și cabinet. În peste 90% din cazuri utilizatorii sunt persoane non-tehnice și pentru ei adaptarea la noi fluxuri sau un nou stil de lucru nu este la fel de ușoară. Totusi, prin efortul susținut al colegilor din departamentele de dezvoltare și implementare software am reușit să raspundem solicitărilor pieței, mai ales celor legislative care au pus presiune pe termenele de livrare ale update-urilor produselor software.

Prestația autorităților

În România sistemul de sănătate este un sistem complex care, daca se doreste,  ar putea fi mult mai bine gestionat. Acesta funcționează deocamdată precum o companie mare fără un sistem ERP. Cum se traduce acest lucru în secolul 21? Resurse uriașe risipite. Am intrat în secolul eficientizării și automatizării și daca statul nu se adaptează, nu adoptă transparența și interoperabilitate, avem toți de suferit. Am studiat un raport recent elaborat de McKinsey Global Institute pentru industria de sănătate din Romania: “fiecare dolar investit în sănătate poate genera o contribuție la nivelul PIB-ului de 2 până la 4 dolari, ca urmare a beneficiilor economice inerente ale asigurării unei forțe de muncă sănătoase și productive.” O parte importantă din investiție ar trebui să meargă în digitalizarea fluxurilor și mai important in conectarea sistemelor statului pentru eficientizarea resurselor în beneficiul pacienților. Nu în ultimul rand, ar fi utilă implementarea dosarului electronic al pacienților astfel încât fiecare cetățean care contribuie la asigurările de sănătate de stat să poată avea acces la istoricul medical asemenea abonaților la marile rețele medicale private.

Strategia de business pentru 2021

Pentru 2021 ne propunem să investim în propriile produse software prin implementarea de noi tehnologii și readaptări de interfata, obiectivul fiind eficientizarea și mai mare a activității profesioniștilor din domeniul sănătății dar și simplificarea modului de utilizare a aplicațiilor noastre. Ne propunem ca în fiecare an să dezvoltăm soluții noi , asfel că în 2021 ne vom concentra pe automatizări de fluxuri logistice: avem soluții pentru automatizarea și managementul depozitelor și transporturilor și extindem soluția WMS. Cautăm internaționalizarea prin parteneriate externe, încercând astfel să exportăm know-how către țările în curs de dezvoltare, dar să și învățam în același timp din provocările existente în alte piețe mature.

 Provocări în 2021

Pandemia a arătat pe de o parte că lumea nu este pregătită să reacționeze unitar și aici văd aceeași lipsa de interoperabilitate între sisteme naționale, prezentă chiar și în cele mai avansate state. Pe de altă parte asistăm la o confruntare mai veche între puterile financiare construite din exploatarea resurselor naturale și noua generație de companii din zona tehnologiei. Speranța noastră e că tehnologia să unească fară să controleze și că naționaliștii să se concentreze pe bunăstarea populației, nu pe izolare.