Cautare
, Contributor

Forbes 500 |
|

Marin Anton şi familia

Marin Anton.jpg
Avere: 8-9 milioane de euro Vârstă: 50 de ani Reşedinţă: Ilfov Domeniu: Imobiliar

Fost deputat PNL în legislatura 2000-2004, Marin Anton este actualmente membru important al Partidului Democrat Liberal (PDL). Deşi nu este prezent în linia întâi a formaţiunii politice, acesta pare să aibă o poziţie privilegiată. Şi asta pentru că restructurările de la Ministerul Transporturilor, spre exemplu, de la mijlocul acestui an, nu l-au lăsat pe drumuri.

Postul de secretar de stat din subordinea ministrului Berceanu s-a transformat aproape peste noapte într-unul similar, dar la Ministerul Mediului şi Pădurilor, condus de UDMR-istul Laszlo Borbely. Nici scăderea lefurilor bugetarilor nu pare să îl fi afectat foarte mult.

Deşi are un salariu lunar mai mic, de aproximativ 4.700 de lei, (47 milioane de lei vechi), Marin Anton a continuat să achiziţioneze terenuri, de altfel principala bogăţie a acestuia. Din 2005, democrat-liberalul a cumpărat bunuri imobiliare pe bandă rulantă, ajungând astfel să deţină în prezent aproximativ 2,2 milioane metri pătraţi de teren.

Majoritatea suprafeţelor, păduri şi terenuri extravilane sunt deţinute, potrivit declaraţiei de avere a actualului secretar de stat din Ministerul Mediului, în Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Buzău şi Bucureşti. Majoritatea au fost cumpărate, şi doar cîteva, respectiv trei la număr, dar suprafeţe mici, de 11.000, 5.000, respectiv 2.000 mp, au fost moştenite. Celelalte, adică aproximativ două milioane de metri pătraţi reprezintă terenuri achiziţionate în ultimii cinci ani.

Iar politicianul pare să nu se fi oprit din această îndeletnicire, nici pe timp de criză. În perioada 2008-2010, spre exemplu, a mai cumpărat cinci terenuri, în Cozieni, judeţul Buzău (forestier, 237.500 mp),Bucureşti, sectorul doi (intravilan, 2.421 mp) şi Ariceştii Rahtivani, Prahova (agricol, 87.500 mp). Acesta din urmă este cel mai recent cumpărat. Nu se ştie însă cu exactitate momentul, respectiv dacă a fost după sau înaintea micşorării salariului lunar de secretar de stat, la nivelul de 4.693 lei.

Politicianul nu stă prost nici la capitolul clădiri. Acesta deţine în proprietate, numai în Bucureşti, trei apartamente şi o casă, toate cumpărate în perioada 1995-2001. Mai are însă o casă construită în 2007 şi în localitatea Grădinari, judeţul Giurgiu, dar şi două case de vacanţă în Bălăneşti, judeţul Buzău. Averea PDL-istului Marin Anton este întregită, totodată, de colecţiile de tablouri, care valorează peste 160.000 de euro şi ceasuri şi bijuterii, aproximativ 90.000 de euro, toate dobândite în perioada 1997-2008.

Depozitele bancare ale politicianului depăşesc 1,7 milioane de lei, iar acţiunile ori părţile sociale deţinute în companiile familiei valorează 616.000 de lei. Marin Anton mai are de primit, totodată, de la trei dintre companiile deţinute de familia sa, respectiv Primpest, VVTC Euroglass sau Cord Commerce 2002, aproximativ 1,5 milioane de lei, reprezentând împrumuturi. Dividendele încasate în perioada 2009-2010 de la companiile familiei la care deţine acţiuni s-au ridicat la 813.000 de lei, la care s-au adăugat alte 2,3 milioane de lei, reprezentând împrumuturi restituite.

Marin Anton a fost membru PNL până în 2004, când a fost destituit din cauza implicării înscandalul Rafo Oneşti. Prin intermediul companiei V&V Trading, pe care încă o deţine, acesta a administrat renumita rafinărie. La acea vreme au curs multe acuzaţii la adresa sa şi a angajaţilor din subordine.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii