FacebookTwitterLinkedIn

Un studiul al firmei de Executive Search Pedersen & Partners printre 1.700 de directori din 330 de companii din 17 țări arată că salariul de bază al managerilor din corporații a crescut cu 5.5% comparativ cu anul trecut, iar totalul remunerației în numerar (care include și bonusul) a crescut cu 3.4%. Media globală a pachetului salarial în numerar a unui executiv de top dintr-o corporație cu peste 100,000 de angajați este de 1.35 milioane euro pe an, în care salariul de bază și bonusul pe termen reprezintă sume aproape egale (660,000 Euro, respectiv 690,000 Euro). In plus față de bonusul pe termen scurt, executivii de top americani au beneficiat de stimulente de termen lung,  în cea mai mare parte  acțiuni,  evaluate  în medie la 393,100 euro. Managerii de top europeni au primit acțiuni în valoare de 76,500 euro în medie.

În România, compensația în numerar incluzând bonusul, pentru un Director General într-o companie de 200-300 de angajați este de 116,300 euro brut pe an, după cum arată Conrad Pramboeck, Șeful Serviciului de Consultanţă în materie de compensații și beneficii și Project Manager-ul acestui studiu.

La nivel global, pachetele salariale sunt asemănătoare, dar diferența se face la pachetele compensatorii. Acestea sunt încă, în piețele emergente, cum ar fi China, India sau Africa de Sud, sub remunerația celor lor din Europa de Vest și Statele Unite.

Remunerarea managerilor de top este în prezent într-o creştere medie de 4-5%  în țările occidentale și între 7 si 10% în piețele emergente. “Comparațiile internaționale ale  remunerației executivilor trebuie  întotdeauna să fie privite cu o anumită doză de  precauție” explică Conrad Pramboeck. “China, spre exemplu, este o ţară imensă cu o mare varietate de nivele de remunerație. Salariile în Shanghai, Hong Kong sau Guangzhou au atins cote similare cu cele din Europa de Vest în timp ce alte regiuni au scăzut semnificativ gradul de remunerare.”

Executivii de top din cadrul acestui studiu sunt Directori Generali şi Membrii de Board ale unor companii  internaționale cu 129,000 de  angajați, o cifră de afaceri de 40 miliarde de euro și profituri medii de 3.9 miliarde euro. Elita globală a companiilor de scară mare  a reușit să mărească cifra  de  afaceri și profiturile  în medie cu 6% în ultimul an și să creeze peste 1,5 milioane de locuri de muncă.