FacebookTwitterLinkedIn

Acordul Comercial de 1.246 de pagini este însoţit şi de referințe pentru energia nucleară, schimbul de informaţii clasificate, energie nucleară civilă şi o serie de declaraţii comune, anunţă Reuters.

Comisia Europeană a ajuns, joi, 24 decembrie, la un acord cu Marea Britanie privind viitoarele relaţii, în contextul Brexit. Documentul va intra în vigoare după expirarea tranziţiei post-Brexit, la 1 ianuarie 2021.

Acordul dintre Bruxelles şi Londra are trei elemente centrale: un acord comercial, un parteneriat în materie de securitate şi un cadru privind standardele de guvernare.

Care sunt schimbările?

Marea Britanie va ieşi din piaţa unică a UE, din Uniunea vamală şi din toate sistemele politice ale Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2021. Libera circulaţie a persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului între UE şi Marea Britanie încetează la 1 ianuarie 2021. 

UE şi Marea Britanie vor avea două pieţe diferite, două spaţii diferite în materie de reglementare şi la nivel juridic. Acest lucru va crea bariere care nu existau acum în comerţul cu produse şi servicii, precum şi în materie de mobilitate transfrontalieră şi în schimburile bilaterale, în ambele direcţii“, subliniază Comisia Europeană.

Comisia Europeană propune ca tratatul să fie aplicat în mod provizoriu, până pe 28 februarie 2021. Propunerea este formulată în contextul în care proiectul de acord trebuie ratificat de Parlamentul European, de Parlamentul britanic şi de parlamentele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.