Cautare
, Contributor

Lideri |
|

Marea Britanie a semnat un acord comercial cu Canada pentru a se pregăti de Brexit

Marea Britanie și Canada au semnat, sâmbătă, un acord comercial interimar care garantează continuitatea relațiilor de afaceri și după expirarea perioadei de tranziție Brexit.  
Boris Johnson

“Marea Britanie și Canada au asigurat continuarea relației lor comerciale, în valoare de 20 miliarde de lire sterline (22,5 miliarde de euro) și au convenit să înceapă negocierea unui nou acord comercial, mai ambițios, încă de anul viitor”, a declarat guvernul britanic într-un comunicat, relatează Euronews.

Perioada de tranziție expiră la 31 decembrie 2020, ceea ce înseamnă că Marea Britanie nu va mai fi inclusă în acordurile semnate de blocul comunitar cu alte țări.

Acordul semnat cu Canada înseamnă că cele două țări vor continua să tranzacționeze în conformitate cu aceleași reguli, în timp ce negociază termenii un nou acord.

Guvernul britanic consideră că tocmai această capacitate de a încheia acorduri de liber schimb cu țările din întreaga lume este unul dintre principalele beneficii ale ieșirii din UE. Acesta se bazează pe creșterea comerțului cu țări precum Statele Unite și India pentru a compensa orice impact negativ din întreruperea legăturilor cu UE, care a reprezentat 47% din comerțul global al Marii Britanii anul trecut.

Canada a reprezentat aproximativ 1,5% din totalul comerțului cu bunuri și servicii al Regatului Unit anul trecut.

Marea Britanie expediază în Canada multiple tipuri de mărfuri, de la mașini electrice la vin spumant și importă produse precum somonul și siropul de arțar.

Premierul canadian Justin Trudeau a descris acest acord drept „un moment bun”.

„Relația comercială și istorică dintre Canada și Marea Britanie sunt atât de profunde încât putem să ne asigurăm că trecem fără probleme prin acest lucru. Iar acordul de continuitate comercială Canada-Marea Britanie este perfect pentru a ne asigura că afacerile noastre merg mai departe. Marea Britanie este al cincilea cel mai mare partener comercial al nostru din lume”, a adăugat el.

Regatul Unit și-a asigurat tranzacții comerciale post-Brexit cu 53 de țări, reprezentând 164 miliarde de lire sterline (184 miliarde de euro) din comerțul bilateral, a spus guvernul. Aceasta reprezintă mai puțin de 12% din 1,4 trilioane de lire sterline (aproximativ 1,6 trilioane de euro) din comerțul britanic înregistrat anul trecut.

Luna trecută, a semnat un acord comercial cu Japonia, pe care l-a considerat „istoric” și care „depășește acordul UE existent”.

Însă, până acum Marea Britanie nu a încheiat un acord cu UE – principalul său partener comercial.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii