Autoritățile au declarat că economia ar putea scădea cu 35% în primăvara acestui an, iar țara s-ar puta confrunta cu două milioane de oameni aflați în șomaj – cel mai mare nivel înregistrat din 1990 până în prezent. Fondul Monetar Internațional a spus că economia globală suferă cel mai mare impact, de la Marea Criză Economică din anii 1930.
Oficialii britanici au declarat că împrumuturile guvernamentale au atins cel mai mare nivel de la al doilea Război Mondial până în prezent. Dominic Raab, Prim-Ministrul interimar, este așteptat să anunțe joi menținerea restricțiilor și luna viitoare, însă, miniștrii își doresc să găsească soluții pentru repornira economiei cât mai repede. Marea Britanie a înregistrat 12,107 de decese marți, iar sursele guvernamentale au spus că nu se poate vorbi despre o strategie de ieșire din criză „înainte de a ajunge la apogeul acesteia”.
Sistemul medical din Anglia a declarat că numărul internărilor în spitale a oamenilor care au fost diagnosticați cu virusul COVID-19, nu a mai crescut, dar va mai dura până când acesta va scade semnificativ.
Declinul economic cauzat de coronavirus a fost mult mai grav decât se așteptau miniștrii, din cauza faptului că mulți oameni au fost nevoiți să își închidă business-urile. Dacă această carantină totală va fi menținută până în iunie, țara ar putea suferi cea mai puternică recesiune din 1709 până în prezent.
Deși oficialii au spus că odată cu ridicarea restricțiilor, economia și-ar putea reveni repede iar producția ar putea revini la normal până la sfârșitul anului, șomajul ar avea mult de suferit iar recuperarea va fi dificilă. Totalul oamenilor fără locuri de muncă va crește de la 2,1 milioane până la 3,4 milioane până la sfârșitul lunii iunie, trecând de la rata actuală de 3,9% la 10%, cel mai înalt nivel din 1993, șomajul nu va reveni sub 4% până în 2023, conform The Telegraph.
De asemenea, starea de urgență ar putea crește împrumuturile de la 218 miliarde lire sterline la 273 miliarde lire sterline în acest an, ceea ce reprezintă 14% din PIB. Acesta ar reprezenta cel mai mare deficit ca pondere din PIB de la cel de-al Doilea Război Mondial. Datoria totală ar putea depăși peste 100% din PIB și ar putea rămâne la 84,9% din PIB în patru ani, comparativ cu 75,3% prognoza care a fost oferită în bugetul lunii martie. Autoritățile au subliniat că restricțiile au fost necesare pentru a proteja economia de un impact mult mai puternic.